voeding ziekenhuis
Foto: Pexels.com / Ella Olsson

Bravis Ziekenhuis in Roosendaal heeft een nieuwe visie op eten en drinken gelanceeerd. Daarmee hoopt het ziekenhuis patiënten, medewerkers en bezoekers te stimuleren om gezonde voedingskeuzes te maken door middel van een aantrekkelijk aanbod, een uitnodigende en gastvrije eetomgeving en door rekening te houden met de voorkeuren en behoeften van patiënten.

Gezonde en lekkere voeding draagt volgens Bravis sterk bij aan het herstel, de kwaliteit van leven en de gezondheid van patiënten. Daarbij helpt het ook om gezond te blijven en om ziekten te voorkomen. Voor medewerkers heeft eten en drinken weer een positieve invloed op de werkomgeving.

Gezond en lekker eten

Het assortiment is voortaan gebaseerd op vijf pijlers:

1.    De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

2.    80% van ons assortiment is vegetarisch.

3.    In het voedselaanbod voor patiënten is 60% van de eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen en 40% van dierlijke bronnen.

4.    De richtlijnen van Goede Zorg Proef Je. Hierbij is 80% van alles wat wordt aangeboden een betere en gezondere keuze volgens de Schijf van Vijf.

5.    Het voedingsbeleid van Bravis en de gewenste eiwitgehalte, zoutgehalte en calorieëngehalte.

De door Bravis ontwikkelde ‘praatplaat’ over gezond eten en drinken. Klik om te vergroten.

Ambities

De ambities van het ziekenhuis zijn groot. Zo wil men:

Een dagelijks wisselend assortiment aan producten en/of gerechten. Inspelen op de (veranderende) behoeften van patiënten, bezoekers en medewerkers, het seizoen en de thema’s die bij Bravis of in de actualiteit spelen.

Minder gezonde keuzes minder aantrekkelijk maken door deze producten en gerechten minder vaak aan te bieden (2x per week) en duurder te maken dan gezonde(re) keuzes. Ook worden er geen alcoholische dranken geserveerd of aangeboden.

Met presentatie en manier van opdienen patiënten verleiden om te (blijven) eten en drinken. Ook als een aandoening of behandeling invloed heeft op de eetlust. Eten en drinken dragen bij aan het herstel en welzijn.

Minder medicatie door eerst het voedingspatroon en de leefstijl van de patiënt aan te passen. Dit gebeurd door signalering, goede informatie en indien nodig doorverwijzen (bijvoorbeeld naar het leefstijlloket).

Stapsgewijs

De nieuwe visie eten en drinken wordt stapsgewijs ingevoerd, te beginnen met het assortiment van de Bravis plaza restaurants. In september zal ook het assortiment voor de banqueting / vergaderservice veranderen en vanaf oktober het assortiment voor onze opgenomen patiënten. Deze visie is ontwikkeld door medewerkers uit het hele ziekenhuis. Ervaringsdeskundigen, zoals artsen, verpleegkundigen, voedingsassistenten, diëtisten en koks, zijn hiervoor ingeschakeld. “Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat gezond eten en drinken het beste effect heeft op onze patiënten, medewerkers en bezoekers, en dat deze nieuwe visie werkelijkheid wordt”, aldus Albert-Jan Mante, Lid Raad van Bestuur.

Bron: Persbericht / FMT