Radboudumc is op 8 juli gestart met de renovatie van de Researchtoren en met de nieuwbouw van de Centrale Sterilisatie Afdeling, de Centrale Scopen Desinfectie en de nieuwe ingang van deze gebouwen. Deze bouwactiviteiten vinden plaats op het binnenterrein van de campus, onder de huidige Researchtoren.
RvB-lid Mark Janssen verrichtte de openingshandeling van de bouwactiviteiten. De nieuwe ingang wordt een eyecatcher in het hart van het Radboudumc-terrein; met een open, transparant karakter ontstaat een natuurlijke ontmoetingsplek. Het ontwerp van de buitenruimte sluit hier naadloos op aan met veel zitjes.
Onderzoeksruimten in de Researchtoren
Met de renovatie, bouw en herinrichting van de Researchtoren, werkt het Radboudumc verder aan een compacte campus. De ruimten in de Researchtoren, zoals de onderzoekslaboratoria, ondergaan een grondige renovatie om ze aan de eisen van de tijd aan te passen. Tegelijkertijd is er aandacht voor duurzaamheid. Directeur Bouwzaken Mark Cox op de Radboudumc-site: “We kijken niet alleen naar energiezuinige aspecten, maar ook naar de levensduur van het gebouw en het gebruik van energiebesparende technologieën. Zo komt er een nieuwe vliesgevel, die beter isoleert en minder warmte en kou doorlaat dan de huidige gevel. Daarnaast gaan we vele materialen zoals meubels, kapstokken en plafondplaten zoveel mogelijk hergebruiken.”
Nieuwbouw CSA/CSD
De Centrale Sterilisatie Afdeling en de Centrale Scope Desinfectie (CSA/CSD) zijn verantwoordelijk voor het reinigen, controleren, samenstellen, verpakken, steriliseren en weer vrijgegeven voor gebruik van herbruikbare medische hulpmiddelen. De nieuwbouw is een goed moment om de innovatieve technieken daarvoor te integreren met aandacht voor duurzame inzetbaarheid van mensen en middelen. Dat betekent een sterke focus op het beperken van fysieke belasting voor medewerkers en stimuleren gezonde beweging in de werkruimte. Volgens het Radboudumc wordt hun CSA/CSD dankzij nieuwe technologie en het juiste werkklimaat de modernste van Nederland.
De nieuwe ingang vormt ‘het dak’ van het CSA/CSD-gebouw. Deze ontwerpkeuze maakt het efficiëntst gebruik van de beschikbare ruimte.
Compacte campus
De renovatie en bouw, en de herinrichting van het binnenterrein zijn onderdeel van het masterplan voor herordening van de campus. Daarbij zijn zorg, onderwijs en onderzoek duidelijk en zichtbaar met elkaar verbonden. Het in 2022 opgeleverde hoofdgebouw (gebouw A) hoort ook tot dit Masterplan, net als het groene parkachtige landschap dat tot stand komt door de herinrichting van het terrein na de sloop van de gebouwen aan de west- en zuidkant van het terrein.