St Jansdal Lelystad
De vestiging Lelystad van St Jansdal | Foto St Jansdal

Ziekenhuis St Jansdal zet om financiële redenen de rem op zijn nieuwbouwplannen in Lelystad. De resultaten van het ziekenhuis over 2024 vallen tegen, de bouwkosten zijn gestegen en de hypotheeklasten drukken te zwaar op de exploitatie. De vertraging heeft geen effect op het huidige zorgaanbod.

Het veertig jaar oude gebouw van de vestiging in Lelystad is functioneel en technisch verouderd. Het ziekenhuis, dat bezig is met een masterplan van bouwprojecten dat zich tot dusver concentreerde op vestiging in Harderwijk, had nieuwbouw in Lelystad in de planning voor 2026-2028. De kosten van het deelproject Lelystad belopen naar schatting 90 miljoen euro, waar aanvankelijke 40 miljoen begroot was. Het nieuwbouwplan wordt nu ‘één tot enkele jaren’ naar achteren geschoven.

Geen afstel

St Jansdal houdt nieuwbouw in Lelystad nadrukkelijk overeind als doel. dat bijdraagt aan passende ziekenhuiszorg voor de hele regio. De Raad van Bestuur neemt 2025 om alternatieve plannen in kaart te brengen en te werken aan verbetering van de resultaten. In het afgelopen jaar draaide de instelling quitte, waar het een positief resultaat had verwacht. Dat vindt onder meer zijn oorzaak in personeelstekort, waardoor minder patiënten behandeld konden worden.
St Jansdal geeft aan in gesprek te blijven met andere partijen die betrokken zijn bij het nieuwbouwproject: participatiegroepe van gebouwgebruikers en inwoners, de gemeente Lelystad, woningcorporatie Centrada, en andere zorgpartijen die bij de gebiedsontwikkeling zijn betrokken.

Alternatieven

Op de site van het ziekenhuis meldt de Raad van Bestuur: “De vertraging geeft ruimte om zorgvuldig met banken, zorgverzekeraars, inwoners, gemeente en provincie te kijken naar de mogelijkheden.”
In het dagblad Flevopost noemt bestuurder Arend Jan Poelarends een mogelijk alternatief. Hij duidt op de inrichting van de beoogde Zorgcampus in het gebied naast het nieuwe ziekenhuis, op de plek waar het ziekenhuis nu staat. “In de plannen zijn wij eigenaar van de gebouwen, die we vervolgens verhuren aan allerlei zorgpartijen die daar zorg willen bieden. Op het moment dat die partijen ook de nieuwbouw voor hun rekening nemen, zorgt dat bij ons voor minder financieringslasten en een lagere hypotheek.”