Voor een toekomstbestendige wijkverpleging is een goede kennisinfrastructuur essentieel. Daarom investeert ZonMw in Academische Werkplaatsen Wijkverpleging (AWW’s). In nauwe samenwerking tussen onderwijs, praktijk en onderzoek werken zij aan kennisontwikkeling en innovatie en de toepassing daarvan in praktijk en onderwijs.
De wijkverpleging in ons land staat voor grote uitdagingen: een groeiende zorgvraag, meer mensen die langer thuis wonen en een toenemende druk op zorgprofessionals. Tegelijkertijd vraagt de complexe zorgsituatie om slimme, innovatieve oplossingen en nieuwe kennis om hoogwaardige zorg thuis te blijven garanderen. Juist daarom is een goede kennisinfrastructuur nodig.
Vijf Academische Werkplaatsen Wijkverpleging
ZonMw heeft Academische Werkplaatsen Wijkverpleging eind 2024 subsidie gegeven:
- Academische Werkplaats Wijkverpleging Limburg
- Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen
- Academische Werkplaats Wijkverpleging Noord
- Academische Werkplaats Wijkverpleging Noord-Holland
- Academische Werkplaats Wijkverpleging Utrecht
Bruggenbouwers
Binnen de werkplaatsen staan zogeheten bruggenbouwers centraal. Deze academisch verpleegkundig onderzoekers werken aan de ontwikkeling, verspreiding en toepassing van nieuwe kennis en brengen wetenschap, praktijk en onderwijs dichter bij elkaar. Ze vormen de spil van de werkplaats, met directe impact op zowel de dagelijkse zorgpraktijk als de opleiding van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.
Langer thuiswonen en preventie
De inhoudelijke kennisontwikkeling binnen de werkplaatsen is gericht op thema’s als langer zelfstandig thuis wonen, preventie en vroegsignalering. Ook onderzoeken ze in de werkplaatsen de inzet van zorgtechnologie, en delen kennis over professionalisering en behoud van zorgprofessionals, acute wijkverpleging, passende zorg in de verpleging en verzorging (project Beter Laten Beter Doen). Andere kennisontwikkelingsthema’s gaan over leren en ontwikkelen van wijkverpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
Link met onderwijs en praktijk
De Werkplaatsen Wijkverpleging vormen samen een landelijke kennisinfrastructuur. Het landelijk consortium achter de werkplaatsen bestaat uit 34 grote VVT-organisaties, 8 mbo-instellingen, 6 hbo-instellingen en 5 universiteiten. Ook ouderen(vertegenwoordigers), cliënten en hun naasten zijn actief betrokken, op zowel regionaal als landelijk niveau. Verder wordt intensief samengewerkt met beroepsverenigingen en beleidsmakers, waaronder het ministerie van VWS, Nederlandse Zorgautoriteit, Zorginstituut Nederland, Inspectie Gezondheid en Jeugd en Zorgverzekeraars Nederland.
Bronnen: ZonMw / FMT