virtueel gezondheidscentrum Salland
Beeld Salland United

Zorgcoalitie Salland United gaat na een jaar proefdraaien haar Virtueel Gezondheidscentrum definitief en duurzaam vestigen. Zo is de regio opnieuw voorloper in een belangrijk aspect van de zorgtransitie.

In Salland United werken vier gemeenten en meer dan 40 zorg- en welzijnsorganisaties, Salland zorgverzekeraar en het zorgkantoor aan toegankelijke en betaalbare zorg. De regio Salland (200.000 inwoners) is de ideale omgeving in Nederland voor zo’n verregaande samenwerking. De regio bestaat uit één topklinisch ziekenhuis (het Deventer Ziekenhuis), één huisartsencoöperatie (HCDO), één grote GGZ-instelling (Dimence Group), slechts enkele grotere thuiszorgorganisaties en betrokken gemeenten (Deventer, Voorst, Olst-Wijhe en Raalte).

Virtueel Gezondheidscentrum

Het Virtueel Gezondheidscentrum Salland is niet de eerste vrucht van de samenwerking binnen Salland United. Eerder al was de regio de eerste die met een regionaal transferpunt (RTP) een compleet overzicht te had van de beddencapaciteit in Salland en als coördinatiepunt te fungeren voor alle betrokken zorgpartijen.
Nu is er dan ook het Virtueel Gezondheidscentrum. Of eigenlijk was dat er al een jaar, maar het centrum is nu zover doorontwikkeld en heeft zijn nut aangetoond, dat besloten is het definitief en duurzaam te vestigen in de regio. Eén regio, één zorgnetwerk waarin alle partijen gezamenlijk optrekken.

Achterliggend idee is digitale zorg te verlenen zonder dat de patiënt zich hoeft af te vragen welke zorgorganisatie verantwoordelijk is. De Sallandse zorgorganisaties hebben alle losse en overlappende initiatieven voor digitale zorg samengebracht. Denk aan het thuismeten van de bloeddruk of het op afstand ondersteunen van de medicatie-inname door de thuiszorg. In Salland kan niet alleen het ziekenhuis patiënten includeren, ook de huisarts, thuiszorginstellingen en zelfs partijen uit het sociaal domein kunnen inwoners aanmelden voor digitale zorg of ondersteuning door het Virtueel Gezondheidscentrum. Het maakt de zorgverlening efficiënter en patiënten hoeven thuis niet onnodig meerdere digitale oplossingen naast elkaar te gebruiken.

Telemonitoring als voorbeeld

Bij telemonitoring is een team van eerstelijns monitoringsverpleegkundigen van het Virtueel Gezondheidscentrum het schakelpunt. Zij houden de patiënten in de gaten namens alle zorginstellingen in de regio. Het gaat om patiënten met hartfalen, astmapatiënten, CVRM- en diabetespatiënten. De monitoringsverpleegkundigen staan in contact met de patiënten, geven uitleg, houden de signalen in de gaten en schakelen waar nodig andere zorgprofessionals in; bijvoorbeeld een medisch specialist, thuiszorgverpleegkundige of een maatschappelijk werker vanuit andere partnerorganisaties.

Alleen in het geval van medisch specialistisch relevante signalen wordt het ziekenhuis als tweede lijn ingeschakeld. Deze Sallandse invulling van het concept De Juiste Zorg op de Juiste Plek heeft plannen voor verdere uitbreiding van het servicepakket; denk aan ondersteuning van kwetsbare inwoners, digitale zorg vanuit de ouderen- en thuiszorg en sociale functies vanuit de ‘Voor Elkaar Teams’ die bewoners op wijkniveau ondersteunen om betrokken te blijven bij activiteiten in hun woonbuurt.

IZA

Om de regionale samenwerking op digitale zorg te kunnen versnellen en het virtueel gezondheidscentrum samen duurzaam in te richten heeft Salland United landelijke IZA-transformatiegelden aangevraagd.