Philadelphia start afdeling Ervaringsdeskundigen
Van links naar rechts: Beppie Jansen (ervaringsdeskundige), Lana Bairam (directeur medewerkersbelang), Fedor van Woerkom (ervaringsdeskundige), Yfke Nawijn (beleidsmedewerker) en Hessel Rienstra (projectleider). | Foto: Philadelphia Zorg

Philadelphia Zorg lanceert in het eerste kwartaal van 2025 een eigen afdeling voor ervaringsdeskundigen. Deze primeur binnen de gehandicaptenzorg sluit aan bij het VN-verdrag Handicap, met een gelijkwaardige participatie en (mede-)zeggenschap van mensen met een beperking. 

Philadelphia is een van de grote aanbieders van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. 10.000 cliënten wonen en werken bij Philadelphia. Zij krijgen intensieve zorg, ambulante begeleiding of komen logeren. De afdeling ervaringsdeskundigen wordt onderdeel van de service-organisatie in Amersfoort. Collega’s die zelf ervaring hebben met een beperking brengen een uniek perspectief mee. Dat helpt om beleid, trainingen en dagelijkse zorg maximaal aan te laten sluiten op de behoeften van cliënten.

Toevoeging ervaringsperspectief

Fedor van Woerkom, een van de eerste ervaringsdeskundigen, zegt: 
"We zijn nu écht onderdeel van Philadelphia. Philadelphia laat zien dat onze stem echt toegevoegde waarde heeft." Projectleider ervaringsdeskundigheid Hessel Rienstra: 
"Ervaringsdeskundigen brengen een waardevolle kijk op wat beleid en keuzes in de praktijk betekenen. Hun inbreng helpt ons om de zorg beter af te stemmen op de behoeften van de mensen die we ondersteunen." 

De nieuwe afdeling werkt nauw samen met de Cliëntenraad (CR). De ervaringsdeskundigen brengen directe inzichten uit de praktijk, wat een mooie aanvulling is op de belangrijke rol van de CR. Samen versterken zij de stem van cliënten binnen Philadelphia. 

Hoe gaat dit eruitzien? 

In het eerste kwartaal trekt Philadelphia een Teamleider aan voor de nieuwe afdeling. Daarna wordt het team en de werkzaamheden uitgebreid. Dit initiatief bouwt voort op eerdere succesvolle samenwerkingen met ervaringsdeskundigen, zoals tijdens De Verkiezingstelefoon en live-uitzendingen via Mo-online.nl. En het past ook bij Philadelphia’s visie op zeggenschap. Rienstra: “Met deze nieuwe afdeling maken we samen de zorg bij Philadelphia nóg inclusiever.” Beppie Jansen, een van de ervaringsdeskundigen, kijkt ernaar uit: "We kunnen nu echt gaan doen waar we al een paar jaar hard aan hebben gewerkt. Dat maakt mij trots!"