Milieuthermometer Zorg
Beeld MPZ

De Milieuthermometer Zorg van vereniging Milieu Platform Zorg (MPZ) is vernieuwd: sinds januari is versie 7 van het instrument operationeel. De kwalificaties zijn nadrukkelijker dan voorheen gelinkt aan vormen van commitment. Met brons voldoet een organisatie aan de vigerende wet- en regelgeving, met zilver aan de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en met goud aan  Milieukeur.

De Milieuthermometer Zorg voorziet in een duidelijke behoefte in de zorg om de bedrijfsvoering gestructureerd en blijvend te verduurzamen. Het afgelopen jaar was er 20% groei in het aantal certificaten. Op dit moment zijn ruim 650 zorglocaties gecertificeerd. De nieuwe versie kwam tot stand in nauwe samenwerking met een koepelteam van huidige gebruikers en certificaathouders van de Milieuthermometer Zorg, MPZ-leden, adviseurs, auditoren en SMK.

Het eisenschema van de Milieuthermometer Zorg versie 7 is in lijn met de ambities uit het Klimaatakkoord en grijpt in op 15 verschillende duurzaamheidsthema’s in de bedrijfsvoering. Van beleid, communicatie, inkoop en vastgoed tot energiebeheer, voeding, afval en mobiliteit. De thema’s sluiten aan bij de landelijke Green Deal Duurzame Zorg 3.0, waarin ruim 500 partijen samen werken aan meer duurzame zorg.

Meerwaarde

Monique Kortekaas, Programmamanager Duurzaamheid van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam over de meerwaarde: Wij zijn sinds 2020 voorzien van een bronzen en per 2022 van een zilveren certificaat van de Milieuthermometer Zorg. Vanaf het moment dat wij een akkoord hadden ontvangen van onze Raad van Bestuur, zijn we binnen het programma duurzaamheid aan de slag gegaan met de werkgroep milieuthermometer om ons klaar te stomen voor het behalen van de certificaten.
De meerwaarde van versie 7 van de Milieuthermometer Zorg is dat deze nog meer gelinkt is aan wet- en regelgeving (brons), Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (zilver) en Milieukeur (goud). Misschien is het nu lastiger om een zilveren of gouden niveau te behalen, maar de eisen in versie 7 passen bij de huidige tijdgeest rondom duurzame zorg.
We waren al enthousiast om te laten zien wat wij als Maasstad Ziekenhuis doen aan duurzaamheid in de zorg en versie 7 geeft nog meer handvatten om niet alleen zilver te kunnen behouden maar ook in de toekomst te gaan voor niveau goud. Ambities genoeg voor een ieder in elk niveau en mooi dat we deze duurzame stappen kunnen toetsen én certificeren.”

Nieuw in de Milieuthermometer Zorg, versie 7

Scherpere focus op verankering in de organisatie, meer aandacht voor communicatie over duurzaamheid én verbreding en verdieping van de duurzaamheidsthema’s. Dat zijn de belangrijkste accenten in de nieuwe versie van de Milieuthermometer Zorg.

Een bijzondere toevoeging zijn de verduurzamingsmaatregelen voor operatiekamers die in samenwerking met het Landelijk Netwerk De Groene OK tot stand kwamen. Hierdoor worden de best practices, die door de Groene OK afgelopen jaren ontwikkeld zijn, nu ook verankerd in de bedrijfsvoering. Daarnaast is er beter gekeken naar de toepasbaarheid van de eisen voor kleinschalige woongroepen in de gehandicaptenzorg en ggz.

Organisatie
Voor verschillende thema’s zijn er Plan-Do-Check-Act-cycli, zodat organisaties de voortgang goed kunnen evalueren. Dit betekent: plannen maken, jaarlijks evalueren en bijsturen waar nodig, zodat acties doorgaan. Daarnaast is duurzaamheid beter verankerd in de organisatie met meer aandacht voor Green Teams en de rol van bestuur en MT.

Communicatie
Alle communicatiemaatregelen in de Milieuthermometer Zorg staan nu in één hoofdstuk. Dit vergemakkelijkt samenwerking met de communicatieafdeling. Ook is er aandacht voor training en onderwijs voor (nieuwe) medewerkers. Dit sluit aan op het thema Kennis en Bewustwording uit de Green Deal.

Verbreding en verdieping
De inhoud is uitgebreid met nieuwe duurzaamheidsthema’s (communicatie en groene zorgproces). Er zijn zorgspecifieke maatregelen toegevoegd, met name voor het thema circulair (R-ladder), zoals minder handschoenengebruik. Het thema voeding is uitgebreid met heldere ambities voor de eiwittransitie. En voor de energietransitie zijn maatregelen toegevoegd, zoals energiebesparing op beeldschermen en medische diepvriezers.