track-systeem - foto ergotherapeut met rolstoel
Ergotherapeut Daniëlle van der Grijn met rolstoel: "Een patiënt niet kan beginnen met mobiliseren als er geen rolstoel is."

Isala in Zwolle test een track-systeem om ‘verdwaalde’ hulpmiddelen snel terug te kunnen vinden. Het ziekenhuis kampt, net als elke zorginstelling, met spullen die uit zicht raken van de afdeling waar ze thuishoren. Hoe groter de instelling, hoe lastiger spullen op de goede plaats te houden zijn. Vooral materialen die bedoeld zijn om te kunnen verplaatsen en die in gebruik zijn bij mobiele patiënten moeten regelmatig teruggezocht worden. Denk aan rolstoelen, bedden, infuuspalen…

In Zwolle vonden de afdelingen Zorgtechnologie en I&I een track-systeem dat de zoektijd wellicht drastisch kan bekorten. Mooi, zeker in tijden van personeelsschaarste. Daar komt bij dat zoektijd ook vaak wachttijd is voor patiënten. Ergotherapeut Daniëlle van der Grijn: “Wij hebben al van alles geprobeerd, maar wij blijven rolstoelen kwijtraken. Waar niet iedereen bij stilstaat, is dat een patiënt niet kan beginnen met mobiliseren als er geen rolstoel is.”

Lokaliseren

Het systeem bestaat uit kleine trackers die makkelijk op hulpmiddelen te plakken zijn. Die staan in een bluetooth-verbinding met de wifi-accespoints die overal in ziekenhuis aan de plafonds hangen. De tracker wordt eenmalig ingevoerd in de app van het systeem, en daarna is met die app het hulpmiddel te lokaliseren. De app geeft de locatie nog niet 100% nauwkeurig aan, maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Met behulp van machine learning is dat nog verder te verbeteren.

I&I-manager Frank Pongers van Isala: “Dankzij onze nieuwe netwerk kunnen wij met deze trackers werken. En er zijn nog veel meer innovatieve mogelijkheden. Daar gaan wij zeker nog met afdelingen over in gesprek. Handig aan deze kleine trackers is, dat je ze ook op losse onderdelen kunt plaatsen, zoals op een rolstoel, maar ook apart op een beensteun van die stoel.”

Kosten

De trackers verdienen zichzelf snel terug, verwacht Pongers. “Ze kosten per stuk ongeveer twaalf euro per jaar. Dat is ongeveer net zoveel als twintig minuten zoeken. Dus de kosten haal je er zo uit.”