artificial intelligence-operatierobot Hugo_ETZ
Foto: ETZ

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg/Waalwijk is vanaf de zomer het eerste ziekenhuis in Nederland met de ultramoderne chirurgische robot Hugo RAS. Onlangs werden daarvoor de handtekeningen gezet door het ETZ en producent Medtronic.

De Hugo RAS heeft vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm. Daardoor is het mogelijk om operaties met nog meer precisie uit te voeren.

Minder bloedverlies

Een operatierobot biedt veel voordelen vergeleken met de klassieke manier van opereren. De patiënt heeft minder bloedverlies, minder complicaties, een kortere ziekenhuisopname en kleinere littekens. Daarnaast zien ETZ en Medtronic de robot als opmaat naar duurzamere zorg, aangezien het de verwachting is dat er in de toekomst meer zorg met minder personeel verleend zal moeten worden.

Urologisch en gynaecologisch

Hugo RAS- voluit Hugo Robotic Assisted Surgery- is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. Deze zomer wordt de robot in het ETZ gebruikt voor urologische, gynaecologische en colorectale (dikke- en endeldarm) operaties. “Voor ons is de grotere flexibiliteit van het Hugo robotsysteem een belangrijk voordeel. Het is een ‘modulair’ systeem dat heel geschikt is voor alle soorten operaties en operatiekamers”, vertelt uroloog Anton Breeuwsma. “Chirurgen hebben toegang tot een grote database met waardevolle informatie. Alle ingrepen – elke stap in het operatietraject – worden meetbaar en kwantificeerbaar en opgeslagen in een database. Daarmee krijgt kunstmatige intelligentie een flinke impuls”, vult Zimmerman aan.

Kostenefficiënt

De aanschaf van de Hugo is een miljoeneninvestering waarmee het ziekenhuis honderden operaties per jaar gaat doen. Deze investering wordt de komende jaren terugverdiend doordat robotchirurgie grote voordelen biedt qua (kosten)efficiëntie, duurzaamheid, transparantie, digitalisatie en opleiding.

De Hugo krijgt een plek in operatiekamer 1 in het OK-complex van locatie ETZ Elisabeth. Naar verwachting wordt komende zomer de eerste patiënt met dit nieuwe systeem geopereerd. Eerst moeten chirurgen, operatieassistenten en verpleegkundigen uitgebreid getraind worden om te kunnen werken met Hugo.