Foto: Karolina Grabowska, Pexels.com

Uit de jaarlijkse zorgbarometer van advies- en consultancybureau EY blijkt dat veel Nederlandse zorginstellingen in zwaar weer verkeren. Bijna een derde van de bijna 800 onderzochte organisaties draaide afgelopen jaar verlies. De donkere wolken zijn omgeslagen in noodweer, aldus EY partner Rob Leensen tegenover de NOS.

Het ziekteverzuim onder het personeel is onverminderd hoog, de kosten zijn aan alle kanten gestegen en de coronasteun is afgebouwd. Een flink aantal zorginstelling zit bij ‘bijzonder beheer’ en het rendement is flink gedaald.

Ziekenhuizen redelijk, ouderen- en gehandicaptenzorg onder water

Er zijn binnen de zorg grote verschillen, zo gaat het bij veel ziekenhuizen, revalidatiecentra en zelfstandige behandelcentra redelijk met de financiën. De langdurige zorg voor de jeugd, gehandicapten en ouderen heeft over het algemeen veel meer te leiden. Accountant BDO bracht eerder al een het bericht dat in de ouderenzorg inmiddels code rood is uitgebroken.

Preventie en stelselwijzigingen

EY wijst op het belang van preventie en op perverse prikkels in de manier waarop het Nederlandse zorgstelsel ingericht is. Bijvoorbeeld ten aanzien van de verzekeraars, elk jaar overstappen maakt de binding tussen verzekerde en verzekeraar niet groot, waardoor preventie niet in het belang van de verzekeraar is. Ook het productie moeten draaien in ziekenhuizen is daarvan een voorbeeld. Het stelsel moet volgens EY op de schop om de zorg betaalbaar en beheersbaar te houden. Ook mogen de verwachtingen wel een tandje minder, volgens de consultants.

Bronnen: NOS / RTL / FMT

Lees ook:

Accountants BDO: ‘Code rood voor financiën ouderenzorg’