Juli dit jaar was het een feit: de eerste patiënten werden verwelkomd in de nieuwbouw van de geheel gemoderniseerde polikliniek in Maassluis van Franciscus Gasthuis & Vlietland. De intensieve interne en externe samenwerking bij de totstandkoming heeft geresulteerd in efficiënte inrichting, up-to-date apparatuur en in een prettige omgeving voor medewerkers en patiënten. “De nieuwbouw bood ons de kans de polikliniek in te richten conform de laatste inzichten.”
tekst • Wilma Schreiber | Foto’s • Franciscus Maassluis
Al veertig jaar is er een polikliniek aanwezig in Maassluis, eerst vanuit het voormalig Vlietland Ziekenhuis en later vanuit de fusieorganisatie Franciscus Gasthuis & Vlietland (hierna: Franciscus). De achterliggende filosofie was steeds: poliklinische zorg en diagnostiek, dicht bij de mens indien mogelijk en vanuit ziekenhuislocatie indien noodzakelijk, om complexere zorg op de ziekenhuislocaties te concentreren.
De polikliniek in Maassluis, de oudste van de drie poliklinieken van Franciscus, was erg verouderd. Nieuwbouw was dan ook een lang gekoesterde wens. “We hadden wel veel vierkante meters, maar konden de zorg niet altijd op de meest efficiënte manier organiseren. Ook de omstandigheden voor personeel en artsen waren niet optimaal: in de zomer was het heet, ‘s winters weer koud, met hoge energiekosten tot gevolg. Van duurzaamheid was nog geen sprake”, stelt Suzanne Korthorst, directeur zorg bij het Franciscus. “De nieuwbouw bood ons de kans de polikliniek in te richten conform de laatste inzichten in de zorg.”
Ook het aanbod van zorg in de nieuwe polikliniek is sterk veranderd ten opzichte van de oude situatie. “We bieden nu spreekuren, in spreekkamers die zo veel mogelijk multidisciplinair zijn ingericht om ruimten zo efficiënt mogelijk te benutten. Wel is er een aparte ruimte voor KNO”, schetst Van der Stelt. Daarnaast voorziet de polikliniek in diagnostiek (onderzoek van bloed, urine en ontlasting), radiodiagnostiek (röntgenfoto’s en echo’s) en kleine verrichtingen onder lokale anesthesie. “Verder kent de apotheek nu een 24/7 uitgiftepunt voor medicijnen aan de buitenkant van het pand, een hele verbetering”, vult Korthorst aan. “En tot slot zijn er drie spreekkamers voor partners, onder wie een fysiotherapeut en een verloskundige, die beiden nauw samenwerken met specialisten orthopedie en gynaecologie in Franciscus.”
Die nieuwe zorgverlening wordt ondersteund met moderne apparatuur, zoals een echo- en een bucky-apparaat, een nieuwe audiocabine en een state-of-the-art luchtbehandelingsinstallatie. “Daarnaast zijn we bijzonder trots op onze UV Smart, een apparaat dat scopen reinigt met uv-licht. Voorheen gingen onze scopen naar het ziekenhuis om te worden gereinigd, met alle koerierskosten van dien. Nu zijn ze in een mum van tijd op onze eigen locatie gereinigd en weer beschikbaar”, zegt Korthorst. Daarbij is lering getrokken uit de nieuwbouw van de Rotterdamse polikliniek van Franciscus, vertelt Van der Stelt. “Zij hadden in 2021 als eerste in Nederland die UV Smart staan, maar hadden bij de bouw geen rekening kunnen houden met dit apparaat. Daardoor kwam het op een suboptimale plek te staan. Wij hebben die inzichten benut en het apparaat pal naast de KNO-spreekkamer geplaatst, waar veel met scopen wordt gewerkt.” De op het allerlaatst aan het ontwerp toegevoegde echokamer in de poli in Maassluis bezorgde haar een vergelijkbare ervaring. “Als we dat eerder in het proces hadden geweten, hadden we daar in het originele ontwerp wat meer ruimte voor gereserveerd.”
Alle werkplek-pc’s zijn uitgerust met camera’s voor digitale consulten
![](https://digimagazinefmtgezondheidszorg.nl/_acquimedia/fmt_gezondheidszorg/20230919/beelden/D0030403L0017503P001_Zonder-Titel.png)
Een prettige werkomgeving en duurzaamheid waren twee andere belangrijke aandachtspunten. “Op de begane grond springt de polikliniek uit onder de woontoren, waardoor we een binnentuin hebben kunnen realiseren. Verder zorgt een ruime hoeveelheid glas voor veel licht in de polikliniek”, vertelt Korthorst. “Op een deel van het platte dak zijn een groendak en zonnepanelen aangebracht. Dat zorgt voor groene stroom, isolatie en de opvang van hemelwater.” Ook qua ICT en meubilair is de nieuwbouw aangegrepen om alles te vervangen. “Alle werkplek-pc’s zijn uitgerust met camera’s voor digitale consulten en er is een aparte MDO-ruimte om met alle collega’s van de ziekenhuislocaties of andere ziekenhuizen te kunnen videobellen. Dit is een verrijdbaar systeem, heel makkelijk”, aldus Van der Stelt. Een scootmobieloplaadpunt bij de voordeur vervolmaakt het plaatje.Verder is bij de nieuwbouw goed gekeken naar het logistieke proces voor personeel en patiënten. “Alle diagnostiek waar mensen maar kort hoeven te verblijven, bevindt zich aan de voorkant van het gebouw. En alle specialismen waar mensen langer zijn, zitten juist achterin, in het rustiger gedeelte”, vertelt Van der Stelt. Ook de ruimten voor medewerkers en patiënten zijn gescheiden. “Daarbij hebben we ook terug- én vooruitgedacht aan een eventuele volgende pandemie: patiënten hoeven in dat geval niet via dezelfde gang het pand in als eruit.” Tot slot is er een aparte in-/uitgang voor de ambulance, inclusief parkeerplaats, waarlangs polipatiënten indien nodig adequaat aan het ambulancepersoneel kunnen worden overdragen.
Ook aan het interieur is de nodige aandacht besteed. Zo is gewerkt met rustgevende kleuren en zijn foto’s van Maassluis prominent aanwezig in het gebouw. “Dat zorgt voor veel herkenning bij patiënten. We hebben gekozen voor speels vormgegeven meubilair, om een huiselijke uitstraling te creëren”, zegt Van der Stelt.“Het is voor patiënten en personeel nog even wennen, ze waren toch ook gehecht aan de oude locatie. Maar ze voelen zich ook welkom als ze bij het binnenlopen meteen de balie zien. En het personeel is er echt heel erg op vooruitgegaan; het was de laatste jaren behelpen qua warmte en kou. Ze hebben hier echt lang naar uitgekeken.
”En nu is het dan zover: twee jaar nadat in september 2021 de eerste paal de grond in ging, vond op donderdag 7 september de feestelijke openingplaats. Eerder al, in de eerste week van juli, ging de poli open voor patiënten. Zowel Korthorst als Van der Stelt was vanaf het eerste overleg betrokken bij de nieuwbouw. “Eigenlijk is alles heel voorspoedig conform planning verlopen, we konden steeds beginnen wanneer we wilden. En de enkele restpuntjes die overschieten staan een veilige verzorging van patiënten niet in de weg. Dat is mede te danken aan alle kennis en deskundigheid van betrokken interne afdelingen – van infectiepreventie, ICT en medische-instrumentendienst tot verhuizing en marketing & communicatie. We kunnen echt zeggen: we hebben het samen gedaan.”Ondertussen maken beide dames zich gereed voor de volgende uit-daging: verbouwing van de vijftien jaar oude polikliniek in Berkel en Rodenrijs. “Vanuit al onze locaties willen we de samenwerking met partners in de regio verder vormgeven en nog beter benutten.”
‘Scopen zijn nu in een mum van tijd gereinigd en weer beschikbaar’
De Vlootschouwer
Bouwpartners poli Maassluis
• MMO eerstelijn, Frits Klay (advies ontwerp en realisatie)
• Kokon (ontwerp)
• Constructif (binnenbouw poli)
• Lok (W- en E-installaties)
• Daikin (warmte-koude-installatie)
• Ahrend (meubilair)
![](https://digimagazinefmtgezondheidszorg.nl/_acquimedia/fmt_gezondheidszorg/20230919/beelden/D0030504L0017503P001_Zonder-Titel.png)
Longreads zijn artikelen die wekelijks online geplaatst worden die uit het magazine komen.