Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, wil een einde maken aan het massale verbruik van blue wrap, een verpakkingsdoek gemaakt van plasticsoort polypropyleen. Dat zegt hij in het televisieprogramma ‘Wat houdt ons tegen?’ van Omroep Human.
In het programma gaat het over verduurzaming en wordt voor een aantal sectoren de vraag gesteld waarom het niet anders en duurzamer kan. Ook de zorg komt aan de beurt. Er wordt ingezoomd op wegwerpartikelen, waaronder blue wrap en staplers, die in het kader van hygiëne maar één keer gebruikt worden en een enorme afvalberg veroorzaken.
Blue Wrap
Vooral de centrale sterilisatieafdelingen zijn grootverbruikers van blue wrap. Ze gebruiken dat om chirurgische instrumenten in te verpakken voordat ze de autoclaaf in gaan. Er bestaat een alternatief: een sterilisatiecontainer van gerecycled aluminium. Daarmee kunnen netten met chirurgische instrumenten worden gesteriliseerd zonder blue wrap. Deze methode is milieuvriendelijker, zo concludeerden onderzoekers van het LUMC en de TU Delft. Uit een Duitse studie blijkt bovendien dat de methode goedkoper is. In Duitsland worden deze containers veel meer gebruikt dan in Nederland: 85 procent van de Duitse ziekenhuizen maakt gebruik van deze sterilisatiecontainers. In Nederland is dat minder dan 10 procent.
Investeringen
Wat houdt ons tegenÀ Kennelijk de initiële kosten van de containers. Melkert wijst op de investering die nodig is voor de aanschaf. “Die investering verdien je weer terug, maar dat zijn wel termijnen van vijf á zes jaar. Een behoorlijk aantal ziekenhuizen heeft een hele kleine marge en moet er alles aan doen om in de zwarte cijfers te blijven. Dat we van die blue wrap af moeten, wil ik zonder omwegen en voorbehouden verklaren. Maar ik moet met mijn leden kijken hoe en wanneer dat gefinancierd kan worden.”
De gehele aflevering, die over meer dan alleen blue wrap gaat, is hier terug te kijken.