De regio Salland geeft de thuiszorg – en niet het ziekenhuis – een sleutelrol bij telebegeleiding in een transmuraal zorgpad voor patiënten met hartfalen. Het voor dit project ontworpen transmuraal zorgpad is vertaald naar een algemene handreiking, die ook andere organisaties kunnen gebruiken.
Marleen Ruijter stond aan het roer van het project Hartzorg Salland. Ze werkt nu als klinisch informaticus in het Deventer ziekenhuis, maar ontwierp als afstudeeropdracht van haar post-master Klinische Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven een transmuraal zorgpad voor de regio. “Zo maak je telebegeleiding voor meer mensen mogelijk en lever je de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional.”
Thuiszorg sleutelrol
Telebegeleiding van patiënten heeft landelijk zijn voordelen al bewezen. Problemen worden eerder gesignaleerd, de patiënt hoeft alleen naar het ziekenhuis als dat echt nodig is en krijgt bovendien meer eigen regie. “Ziekenhuizen hebben in de diverse regio’s een centrale rol bij telebegeleiding”, zegt Ruijter: “In onze pilot gaan we een stap verder. Wij geven de thuiszorg een sleutelrol, omdat die de meldingen monitort en de eerste actie onderneemt. Zo maak je telebegeleiding voor meer mensen mogelijk. Je levert de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional.” Hoewel het extra tijd kost van de thuiszorg, kan deze begeleiding juist vaak op de ‘daluren’ plaatsvinden en staat de thuiszorg er positief tegenover, vertelt ze.
Handreiking
Ruijter vertaalde de geleerde lessen uit het project Hartzorg Salland naar een algemene handreiking voor transmurale telebegeleiding. “Zo hoeven andere regio’s het wiel niet opnieuw uit te vinden. De handreiking is een stappenplan met aandachtspunten. Ik beschrijf ook welke remmende en versnellende factoren je in zo’n traject kunt tegenkomen.”
Lees hier meer over het project.
Bron: Dutch Health Hub / Vliegwielcoalitie / FMT