big data-AI

Een data-analyseplatform in de cloud voor cryo-elektronenmicroscopie (Cryo-EM). Zo’n platform is nu in ontwikkeling dankzij financiering vanuit ROM Utrecht Region, Nina Capital en Utrecht Health Seed Fund. Deze technologie kan volgens de betrokken zorgen voor een enorme versnelling in de Life Sciences.

Cryo-elektronenmicroscopie is een techniek om hele kleine structuren in biologische monsters te bestuderen door ze eerst te bevriezen en dan te bekijken met behulp van elektronenmicroscopie. Het is een techniek met zoveel impact, dat de bedenkers in 2017 werden onderscheiden met de Nobelprijs.

Platform Cryo-EM

Biotech-startup CryoCloud creëerde het platform om Cryo-EM toegankelijker en efficiënter te maken voor wetenschappers die zich bezighouden met medicijnontwikkeling en onderzoek. Met hun platform kan CryoCloud snel en schaalbaar 3D-eiwitstructuren bepalen, cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Na een vliegende start heeft de startup nu € 500.000 opgehaald in een nieuwe investeringsronde met als doel het platform verder te verbeteren, wetenschappers nog beter te ondersteunen en gegevensanalyse te vereenvoudigen.

Geavanceerd en toegankelijk

CryoCloud richt zich op het overwinnen van uitdagingen waarmee wetenschappers te maken hebben. Denk aan hoge kosten, complexiteit en de inefficiënties van traditionele cryo-EM-rekeninfrastructuur. Door gebruik te maken van schaalbare cloudopslag en krachtige gegevensanalyse via een gebruiksvriendelijke web-app, maakt CryoCloud geavanceerde onderzoeksinstrumenten wereldwijd toegankelijker. Zo wordt de behoefte aan uitgebreide infrastructuur en gespecialiseerde kennis verminderd. Anders dan voorspellende tools als DeepMind’s AlphaFold, stelt Cryo-EM wetenschappers in staat om experimenteel eiwitstructuren vast te stellen en relevante onderzoeksdoelen te bekijken. Dat kan zowel in een natuurlijke als in een door geneesmiddelen beïnvloede staat. CryoCloud is gevestigd in Utrecht en in 2021 opgericht door Robert Englmeier, Ilja Gubins en Boy Persoon.

Transformerende kracht

De grootste investeerders in deze ronde zijn Nina Capital, Utrecht Health Seed Fund en ROM Utrecht Region. Irene van de Poll, Investment Manager bij ROM Utrecht, over de keuze dit bedrijf te steunen: “Het team van CryoCloud heeft een indrukwekkende prestatie neergezet. Het is er in korte tijd niet alleen in geslaagd hun platform op te bouwen, maar ook om het succesvol in de markt te zetten. Een belangrijke ontwikkeling, want deze technologie kan een enorme versnelling teweeg brengen in de life sciences sector.” Marta-Gaia Zanchi, oprichter en managing partner bij Nina Capital, vult aan: “CryoCloud’s innovatieve benadering van het gebruik van cloudtechnologie is een grote stap voor de structurele biologie en het bewijs van de transformerende kracht van digitale oplossingen. Een investering meer dan waard.”

Over ROM Utrecht Region

ROM Utrecht Region is een sociale investeerder die de toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM richt zich op de transitiesectoren die belangrijk zijn voor de economie van morgen: digitaal, gezondheid en duurzaamheid. Om de financiering voor bedrijven in deze sectoren te kunnen realiseren, wordt samengewerkt met diverse partners binnen en buiten de regio. ROM beheert de fondsen Healthy Urban Living Proof Of Concept (HUL POC) Fund en Participatie Fund. Het HUL POC-fonds is medegefinancierd door de provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in CryoCloud wordt gedaan vanuit het HUL POC-fonds.

Bron: Rom Utrecht Region / FMT