Oude vrouw met zorgverlener of mantelzorger buiten zittend
Beeld: Pexels - Andrea Piacquadio

Een gezond leven, een gezonde samenleving. Daardoor wint iedereen. Investeren in een goede, gezonde toekomst kan op allerlei manieren en omvat meer dan alleen het denken aan het heden. Het omvat ook het nemen van maatregelen die de gezondheid en het welzijn op lange termijn bevorderen. 

Preventieve zorg is een essentieel aspect van het bevorderen van een gezond leven en een gezonde samenleving. Door te investeren in preventieve maatregelen kunnen veel gezondheidsproblemen immers voorkomen worden voordat ze zich voordoen. Door te focussen op preventie, kunnen we een hoop gezondheidsellende voorkomen voordat het een probleem wordt. Denk aan dingen als  bijvoorbeeld check-ups bij de dokter, vaccinaties, het eten van gezonde maaltijden en bewegen en het vermijden van roken en te veel drinken. Het draait allemaal om slimme keuzes maken voor je gezondheid, zodat je niet in de problemen komt later.

Meer rust door zaken voor later al te regelen

En over later gesproken, een aspect van preventieve zorg dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar niettemin cruciaal is voor het welzijn van individuen en hun families, is het plannen van een uitvaartverzekering. Hoewel het misschien ongemakkelijk is om na te denken over ons eigen overlijden, kan het hebben van een uitvaartverzekering enorme financiële gemoedsrust bieden voor zowel onszelf als onze dierbaren. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten van een begrafenis of crematie gedekt zijn, waardoor geliefden niet worden achtergelaten met aanzienlijke financiële lasten tijdens een toch al moeilijke periode van rouw en verlies.

Controle en stabiliteit

Door vroegtijdig te investeren in een een uitvaartverzekering middels een premie per maand, neem je de last weg van je nabestaanden om plotselinge kosten te moeten dekken op een moment van intense emotionele kwetsbaarheid. Dit geeft jou en je geliefden de geruststelling dat, mocht het onverwachte gebeuren, de financiële aspecten van de uitvaart al zijn afgehandeld. En dat zorgt ongetwijfeld voor een gevoel van controle en stabiliteit, waardoor je met vertrouwen en gemoedsrust de uitdagingen van het leven tegemoet kunt treden. Met een gezonde levensstijl en de juiste financiële planning kun je je zo voorbereiden op de onvermijdelijke uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Vroegtijdige opsporing

Een ander belangrijk aspect van preventieve zorg is het belang van vroegtijdige detectie en screening van gezondheidsproblemen, zelfs als je je gezond voelt. Veel gezondheidsproblemen kunnen zich namelijk ontwikkelen zonder dat je er meteen symptomen van ervaart. Door regelmatig een check up uit te voeren, zoals een uitstrijkje, een mammogram voor borstkanker of bloedonderzoek voor diabetes, kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden opgespoord wanneer ze gemakkelijker te behandelen zijn. Dit kan leiden tot een betere prognose en een hogere kans op herstel voor patiënten, terwijl ook de kosten van de gezondheidszorg worden verlaagd door het voorkomen van gevorderde ziektestadia. Een win-win situatie.

Toegang tot zorg voor iedereen

Naast individuele inspanningen is het ook belangrijk om te erkennen dat preventieve zorg een collectieve verantwoordelijkheid is die de samenleving als geheel aangaat. De overheid, gezondheidsorganisaties en gemeenschappen spelen allemaal een rol bij het creëren van omgevingen die gezonde keuzes bevorderen en toegang bieden tot preventieve gezondheidsdiensten voor alle burgers. Er zijn al verschillende goede initiatieven voor preventieve zorg vanuit diverse instellingen. Zo een waarbij mensen zelf een check up kunnen uitvoeren bijvoorbeeld in ziekenhuis Gelderse Vallei die onlangs een zelfmeetkiosk heeft ingezet, waarbij patiënten zelf een aantal metingen kunnen uitvoeren zoals bijvoorbeeld hun bloeddruk, hartslag, saturatie, gewicht en lengte. En door het hele land zijn wijkverpleegkundigen actief die mensen proberen aan te zetten tot gezonder gedrag.

Verbeteringen zijn nodig

Goede gezondheidszorg is immers voor iedereen van groot belang. Dat hebben we ook goed kunnen zien tijdens de corona crisis bijvoorbeeld. Toch kan het ook nog wel beter. Zo zouden zorgkantoren transparanter moeten zijn over de totstandkoming van hun tarieven. En volgens een peiling van V&VN, de grootste beroepsvereniging van Nederland, blijkt dat verpleegkundigen vanwege de hoge werkdruk en het tekort aan collega’s niet in staat zijn om zich te richten op preventieve taken, terwijl deze net zo cruciaal zijn voor het voorkomen van bijvoorbeeld ziekenhuisopnames. Want alleen door samen te werken aan het bevorderen van een cultuur van preventie en welzijn, kunnen we een gezondere en veerkrachtigere samenleving opbouwen voor toekomstige generaties.