Van de Nederlandse zorgorganisaties geeft 39% aan geen grip te hebben op de kosten die de cloud met zich meebrengt. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Info Support, uitgevoerd onder 400 IT-professionals in Nederland. De aandacht voor security onderstreept daarnaast de groeiende bezorgdheid over gegevensbescherming in een tijdperk van toenemende cyberdreigingen.
Uit het onderzoek blijkt dat IT-professionals in de zorg de volgende uitdagingen ervaren bij hun cloudgebruik:
- Waarborgen van gegevensbeveiliging en privacyzorgen (32%)
- Integratieproblemen met bestaande systemen en applicaties (32%). Organisaties in de zorg lijken hier meer last van te hebben dan bedrijven in andere branches (gemiddeld 25%).
- Kostenbeheersing en budgetoverschrijdingen (29%)
- Complexiteit van migratieprocessen (26%)
- Gebrek aan expertise en vaardigheden (24%)
Security blijft cruciale uitdaging
Een derde van de zorgorganisaties (31%) heeft meerdere keren per jaar te maken met een cyberaanval. Opvallend is dat 40% van de zorgorganisaties echter niet monitort op cyberaanvallen. Dit betekent dat veel organisaties (mogelijk) niet eens weten wanneer ze worden aangevallen. Hierdoor wordt het moeilijker om snel te reageren op aanvallen en schade te beperken. Het ontbreken van een effectief monitoringsysteem maakt bedrijven kwetsbaarder voor langdurige aanvallen en gegevensdiefstal, waardoor gevoelige bedrijfs- en klantinformatie gevaar loopt.
Daarnaast geeft bijna de helft (47%) aan zich weinig tot geen zorgen te maken over de veiligheid van applicaties en bedrijfsgegevens, terwijl 87% van de IT-managers in de zorg aangeeft met privacygevoelige gegevens te werken. Door het onderschatten van de cyberdreiging en gebrek aan investering in essentiële beveiligingsmaatregelen, neemt de kans op succesvolle aanvallen toe. In een tijd waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder en frequenter worden, is het daarom cruciaal dat bedrijven proactief omgaan met hun beveiligingsstrategieën.
(Gebrek aan) kostenmanagement
Naast veiligheidsuitdagingen kampen bedrijven in de zorg ook met financiële uitdagingen rond hun cloudgebruik. Meer dan een derde van de zorgorganisaties (39%) geeft aan geconfronteerd te zijn met onverwachte kosten gerelateerd aan cloudgebruik. Dit benadrukt hoe lastig het is om grip te krijgen op clouduitgaven. Voor 39 procent van de zorgorganisaties ontbreekt een effectieve oplossing om deze kosten te monitoren en te beheren, wat kan leiden tot budgetoverschrijdingen en inefficiënt gebruik van cloudresources.
Onverwachte kosten kunnen een grote impact hebben op een organisatie. Als het budget wordt overschreden, kan dit leiden tot bezuinigingen op essentiële IT-projecten, wat de innovatie en groei van het bedrijf remt. Het is dan ook van groot belang dat organisaties investeren in betere monitoring van cloudkosten om onverwachte kosten te voorkomen en hun cloudinvesteringen onder controle te houden.
Strategische technologiekeuzes
Ook zijn respondenten gevraagd naar hun technologiekeuzes. Cloudleveranciers die voornamelijk gebruikt worden, zijn Microsoft Azure (34%), Oracle Cloud (24%), Google Cloud Platform (18%), IBM Cloud (16%) en Amazon Web Services (11%).
Van de zorgorganisaties heeft 63% momenteel AI-applicaties in de cloud draaien of is van plan deze binnen nu en 12 maanden te implementeren. Dit laat naar verwachting een groeiende trend zien naar het gebruik van AI voor bedrijfstoepassingen in de zorg.
“Het onderzoek benadrukt de groeiende afhankelijkheid van Nederlandse organisaties van de cloud voor fundamentele toepassingen, zoals de implementatie van AI”, zegt Erwin Kersten, Area Lead Software & Architecture bij Info Support. “Deze ontwikkeling gaat echter hand in hand met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van gegevensbeveiliging, kostenbeheersing en technologische integratie. Nu zorgorganisaties steeds meer afhankelijk worden van digitale technologieën, zijn strenge beveiligingsmaatregelen en effectieve kostenmonitoring essentieel. […] Om competitief te blijven in een snel digitaliserende wereld, wordt cybersecurity en efficiënt cloudbeheer daarom steeds crucialer voor het beschermen van data, klantvertrouwen en het waarborgen van bedrijfscontinuïteit.”
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 400 IT-professionals in Nederland, die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg, publieke sector, industrie, logistiek, retail, telecommunicatie, en energie- en nutssector. Het onderzoek is uitgevoerd in mei 2024.