De PacePartner, een wearable die Parkinsonpatiënten ondersteunt bij het maken van grotere bewegingen, is ontwikkeld door een groep elektrotechniekstudenten van de Universiteit Twente. Met dit draagbare apparaat winnen zij de Niersfonds eHealth-voucher ter waarde van €5.000.
De uitreiking vond plaats tijdens het TechMed-evenement op 6 november. Een aanmoedigingsprijs van €1.500 ging tijdens hetzelfde evenement naar de SensorSok, een wearable die helpt om druk in protheses te meten en te visualiseren.
Grote bewegingen ondersteunen
De PacePartner richt zich op het ontwikkelen van een draagbaar medisch apparaat dat Parkinsonpatiënten ondersteunt bij het maken van grotere bewegingen tijdens het lopen. Dit is belangrijk omdat Parkinson vaak leidt tot verminderde mobiliteit en kleinere bewegingen, wat het valrisico vergroot en de zelfstandigheid vermindert.
Sensoren
De PacePartner detecteert kleine bewegingen en geeft een auditief of vibrerend signaal om de patiënt te stimuleren grotere stappen te nemen, gebaseerd op de LSVT-BIG therapie (een kortdurend, intensief revalidatieprogramma). Het apparaat onderscheidt zich door automatische signalen af te wisselen, waardoor gewenning wordt tegengegaan. Het prototype bestaat uit sensoren op de arm en enkel, gekoppeld aan een app die bewegingen analyseert en persoonlijke instellingen biedt. Het doel is een verbeterde levenskwaliteit voor patiënten, meer zelfstandigheid en minder belasting voor mantelzorgers. Verdere ontwikkelingen van het apparaat richten zich op het verbeteren van detectie-algoritmes, ergonomisch ontwerp en betaalbaarheid.
Aanmoedingsprijs voor SensorSok
De SensorSok is een innovatieve oplossing in de vorm van een sok om de druk in protheses te meten en te visualiseren. Dit helpt om het aanpassingsproces voor prothesemakers te verbeteren. Het idee omvat twee concepten: de eerste maakt gebruik van geleidende garens in de sok om drukmetingen uit te voeren, en de tweede gebruikt elektrische impedantietomografie. Beide methoden stellen prothesemakers in staat om real-time feedback te ontvangen en direct aanpassingen te maken.
Bron: Persbericht UTwente / FMT