Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat in december meer dan 3.000 zzp’ers in de gezondheidszorg zijn gestopt. Er kwamen net geen 1.400 zelfstandigen bij, waardoor netto bijna 1.700 zzp’ers minder in de zorg werken per januari. Ook begin januari hebben nog veel zelfstandigen er de brui aan gegeven.
In totaal tel Nederland in januari 2025 bijna 6.800 zzp’ers minder dan een maand geleden. Dat blijkt uit de zzp-monitor van de Kamer van Koophandel (KvK). In de maand december schreven 21.303 zzp’ers zich uit uit het handelsregister, en schreven minder mensen zich in. De KvK noemt het een "duidelijk omslagpunt". Directe oorzaak is de aankondiging dat de belastingdienst de wet DBA (tegen schijnzelfstandigheid) strenger zal gaan handhaven. Overigens is nog niet duidelijk hóe de Belastingdienst dat gaat doen, aangezien de organisatie weinig capaciteit over heeft. Ook isal aangekondigd dat er in 2025 in elk geval nog geen boetes uitgedeeld zullen worden, al kan er wel sprake zijn van terugvordering van belastinggelden.
Grootste teruggang bij zorg-zzp’ers
Vooral in de zorg trokken veel zzp’ers de stekker uit hun onderneming. Ruim 3000 zorg-zzp’ers stopten ermee. Dat is 79 procent meer dan in december 2023. Ook begonnen er minder zorgmedewerkers als zelfstandige. Het is nog onduidelijk of de vertrekkende zzp’ers in dienst zijn gekomen bij zorginstellingen of de sector verlaten hebben. Sommige organisaties hebben flink ingezet op het aannemen van vaste zzp’ers, andere hebben hier niet voor gekozen. Ook willen veel zzp’ers hun vrijheid niet kwijt of zijn ze bijvoorbeeld niet bereid om (veel) onregelmatige diensten te werken. Dit kan een contract als werknemer in de weg staan.
Niet mogelijk
Voor de kerst vertelden meerdere instellingen aan de NOS dat ze de komende maanden nog zzp’ers blijven inhuren, omdat er anders gaten in de roosters komen. En dat kan in de zorg niet, aldus de organisaties. "Volledig stoppen op 1 januari is gewoon onhaalbaar", gaf Ernst Klunder, voorzitter van de raad van bestuur bij gehandicaptenorganisatie ‘s Heeren Loo, destijds al aan. Wel wilde hij zo snel mogelijk afbouwen enverwachtte daar enige maanden voornodig te hebben. Het lijkt erop dat een deel van de zzp’ers de afbouw toch niet afwacht. Dat is niet heel vreemd, omdat niet alleen de werkgevers maar ook de zzp’ers zelf aangepakt kunnen worden bij overtredingen.
Bronnen: KvK / NOS / FMT