Teamleider OK-logistiek Peter van Oorschot scant ingekomen artikelen op de OK van het Alrijne Ziekenhuis

Alrijne Ziekenhuis heeft op al haar locaties het Voorraad Volgsysteem (VVS) van CoperniCare geïmplementeerd. Het VVS is gekoppeld met het Alrijne EPD en ERP waardoor er beter inzicht is op de voorraad en het beheer ervan. Met één druk op de knop is duidelijk of benodigde materialen aanwezig zijn of moeten worden besteld, welke materialen per type operatie worden gebruikt en zijn geplaatste implantaten direct geregistreerd (LROI) op patiëntniveau.

Barcodes

Alle artikelen die bij Alrijne Ziekenhuis binnenkomen worden voorzien van een sticker met barcode. Op de OK wordt het verbruik van artikelen met deze barcodes gescand en gekoppeld aan het patiëntendossier in het ziekenhuisinformatiesysteem. De privacy van de patiëntgegevens in de CoperniCare applicatie is geborgd, doordat er alleen het patiëntennummer wordt geregistreerd. Per operatie kan worden geïdentificeerd wat er is verbruikt. Deze gegevens leveren managementinformatie op voor zowel specialismen als voor de afdeling Inkoop met betrekking tot inkoopcontracten. De applicatie genereert op basis van verbruik realtime een besteladvies op basis van min/max instellingen. Dagelijks wordt het besteladvies via een koppeling doorgestuurd naar het ERP programma van de Alrijne Zorggroep, waardoor de aanvulling van de voorraad weer besteld wordt.

Financieel inzichtelijk

Doordat per operatie nu ook precies duidelijk is wat er wordt verbruikt, is de ingreep financieel inzichtelijker. Per specialisme kunnen nu nauwkeurig de kosten worden doorberekend aan de betreffende afdeling. Business Control ziet precies wie wat verbruikt heeft en waarbij. De controle op ontvangst, verpakkingen en expiratietermijn zijn hiermee ook afgedicht. Alleen als er een barcode sticker is gedraaid is het artikel ontvangen en voldoet het aan de gestelde eisen.

Registratie LROI

Het huidige systeem zorgt er ook voor dat alles klaar staat voor het LROI. Dat gaat automatisch. Op het moment dat een gewrichtsprothese gescand wordt staat het automatisch in het LROI. Zo weet men precies welke implantaten een patiënt heeft ontvangen. Dit gaat allemaal in dezelfde loop mee waardoor er geen extra handelingen hoeven te worden verricht. Ook de aanlevering aan het LIR gaat automatisch en volledig volgens de nieuwe wetgeving.

Inzicht en beheer

Peter van Oorschot is teamleider OK Logistiek en applicatiebeheerder van het CoperniCare Voorraad Volgsysteem binnen de Alrijne Zorggroep en vanaf het eerste moment betrokken bij de implementatie. “Het CoperniCare Voorraad Volgsysteem is een fantastisch middel in het proces van voorraadbeheer en volledig ingeburgerd binnen alle locaties van de Alrijne Zorggroep. Je ziet de bestellingen staan, ziet wat er binnenkomt en wat er vertraagd is. We weten welke voorraden er zijn en kunnen direct in het systeem zien hoeveel er van welk artikel is. We hebben meer inzicht en beter beheer. Het neemt ons veel werk uit handen.”