artificial-intelligence
Foto: Pixabay

Het Hanarth Fonds financiert dit jaar een project waarbij AI wordt ontwikkeld die alvleesklierkanker in een vroeg stadium kan opsporen op CT-scans. Het project wordt uitgevoerd in het Radboudumc.

Alvleesklierkanker is wereldwijd de meest dodelijke vorm van kanker. Dat komt vooral doordat de ziekte meestal pas laat wordt ontdekt, wanneer een genezende behandeling niet meer mogelijk is. Vroege opsporing met CT-scans kan helpen, maar de eerste tekenen van ziekte zijn voor radiologen op deze scans moeilijk te zien. AI kan hierbij ondersteunen. Uit eerder onderzoek blijkt al dat AI alvleesklierkanker vroeg kan vinden op CT-scans.

Testen en verbeteren

In dit project gaan onderzoekers onder leiding van het Radboudumc deze AI verder verbeteren, en daarna testen op grote hoeveelheden scans. Zowel de AI als de data worden openbaar gemaakt op het AI-platform Grand-Challenge.org, zodat de ontwikkeling open en betrouwbaar verloopt, en andere onderzoekers de data ook kunnen gebruiken. Daarna moet de AI klaar zijn om radiologen te ondersteunen in de kliniek bij vroege opsporing van alvleesklierkanker, met als doel om de overleving en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Het project wordt uitgevoerd door John Hermans, Megan Schuurmans, Natalia Alves, Henkjan Huisman

Hanarth fonds

Het Hanarth Fonds is op 28 september 2018 opgericht en ontstaan uit de nalatenschap van Arthur del Prado, oprichter en voormalig CEO van ASM International. Het fonds wil het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning bevorderen en verbeteren om de diagnose, behandeling en uitkomst van patiënten met kanker te verbeteren. In dit kader ondersteunt het Hanarth Fonds wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op met name, maar niet uitsluitend, zeldzame vormen van kanker.

Bron: Persbericht