De Europese Investeringsbank (EIB) en Amphia ondertekenden recent een financieringsovereenkomst. De Europese Investeringsbank maakt 100 miljoen Euro beschikbaar voor de bouw van het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda. Als één van de meest vooraanstaande klinische ziekenhuizen in Nederland voorziet Amphia in de medische zorg voor de provincie Noord-Brabant.

Amphia is het eerste ziekenhuis in Nederland dat door de EIB gefinancierd wordt via het “Investeringsplan voor Europa” van de Europese Commissie. Tijdens de ceremonie werden door Amphia ook financieringsovereenkomsten met BNG, Rabobank en ING ondertekend.

Investeren en vertrouwen
Met een nieuwbouwproject als dat van Amphia gaan enorme financieringen gepaard. Met deze ondertekening stapt ook de Europese Investeringsbank in het financieringspakket, samen met de reguliere Nederlandse banken. De EIB biedt een lage rente en een lange looptijd van 27 jaar. Amphia biedt hiermee haar organisatie continuïteit. Door de investering van de EIB in Amphia en de nieuwbouw laten zij zien dat zij Amphia hebben beoordeeld als een solide organisatie. Zij laten door het aangaan van een lange termijn investering hun vertrouwen blijken in de organisatie.

Roos Leber, CFO van Amphia: ”Er is in heel korte tijd, ontzettend complex werk verzet door mensen van EIB en Amphia. En dat allemaal om met een investering van € 100 miljoen de toekomst van Amphia in haar nieuwe behuizing te garanderen. Wij zijn de EIB en het bankenconsortium hiervoor buitengewoon dankbaar”.

Op de nieuwe locatie zal multidisciplinaire zorg worden aangeboden met plaats voor meer dan 500 nieuwe éénpersoonskamers en 20 operatiezalen. Naar verwachting zullen dagelijks meer dan 3000 patiënten gebruik maken van het nieuwe ziekenhuis, dat daarmee werk biedt aan 4500 mensen.

Europese Investeringsbank
De EIB is de kredietinstelling voor langlopende leningen van de Europese Unie, en is direct eigendom van haar lidstaten. Het maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie. Het afgelopen jaar stelde de EIB een recordbedrag van 2,56 miljard euro beschikbaar voor projecten in Nederland.

“Langetermijnfinanciering is van enorm belang voor moderne gezondheidszorg in Nederland, die met de nieuwste technologie zal moeten zorgen voor een ouder wordende bevolking. De EIB is blij dat het, samen met drie vooraanstaande Nederlandse banken, de vernieuwing van Amphia kan financieren. De vandaag getekende lening volgt op eerdere steun van de EIB aan ziekenhuizen in onder meer Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Rotterdam en Deventer in de laatste jaren”, stelde Pim van Ballekom, Vicepresident van de Europese Investeringsbank.

In de laatste tien jaar investeerde de EIB meer dan EUR 16 miljard in gezondheidszorg in Europa en de rest van de wereld.

Bron; Amphia