Alle tandartsen die lid zijn van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) krijgen vanaf 1december 2018 een gratis ZIVVER-account.Zorgvuldig en vertrouwelijk omgaan met (privacy)gevoelige informatie is een steeds essentiëler onderdeel van het werk van tandartsen. Om vertrouwelijke informatie veilig en makkelijk te delen met andere zorgprofessionals en patiënten zijn gewone mail- en chatdiensten die vaak worden gebruikt, niet geschikt. Met ZIVVER kunnen vertrouwelijke gegevens veilig worden gedeeld, waarbij gemak centraal staat, zoals integratie met EPD-pakketten en Outlook. Met de keuze voor ZIVVER krijgen tandartsen de beschikking over de meest veilige vorm van beveiligd mailen en informatie delen.

 

Vanwege het grote en toenemende belang van informatieveiligheid in de tandartspraktijk heeft de ANT een zorgvuldige selectieprocedure gevoerd. Tijdens het selectieproces viel ZIVVER op door de combinatie van gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Zo herkent de software bij het opstellen van een bericht gevoelige inhoud en of het logisch is om dit type informatie naar de gekozen ontvanger te sturen. Zo nodig stelt ZIVVER voor om het bericht aan te passen of extra beveiliging toe te passen. Versleuteling en tweede-factor-authenticatie houden hackers en andere ongewenste partijen op afstand.

 

Maakt een medewerker toch ergens een vergissing, dan kan hij/zij de toegang tot het bericht altijd intrekken. In zogeheten logs is informatie beschikbaar over wie, wanneer toegang tot het bericht had. Uiteraard voldoet de dienst aan alle eisen van de nieuwe AVG.

Ook het feit dat de ACTA en bijvoorbeeld veel huisartsen en huisartspraktijken al ZIVVER gebruiken was voor de ANT van belang. De ANT en ZIVVER verwachten dat met dit nieuwe systeem honderden euro’s kunnen worden bespaard op de meest voorkomende alternatieve oplossingen die tandartsen momenteel gebruiken. De ANT heeft besloten deze dienst gratis aan al haar leden aan te bieden in het kader van “nog meer waar voor je geld” en is dus een inclusief onderdeel van het lidmaatschap. Daarmee wordt een groot deel van het lidmaatschapsgeld snel ‘terugverdiend’.

 

Toegepast op jouw tandartspraktijk

Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen: “Als praktijkeigenaar is het voor mij heel belangrijk dat ik veilig mails kan versturen en ontvangen met ons eigen e-mailadres. Het was snel geregeld en werkte meteen in mijn EPD-softwarepakket. Patiënten kunnen nu ook op AVG-proof wijze digitale facturen en begrotingen van ons krijgen. Ook kan ik makkelijk veilig communiceren met de tandartsen die bij ons werken. Een belangrijk pluspunt van ZIVVER is ook de zogenaamde conversatiestarter. Met de conversatiestarter onder onze herinneringsmails kunnen patiënten altijd veilig reageren en medische vragen stellen.”

Rick Goud, CEO van ZIVVER: “De ANT wil haar leden helpen te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Dat doet deze beroepsorganisatie door tandartsen met ZIVVER zelf de regie te geven over gevoelige informatie. Praktijkeigenaren en ZZP’ers kunnen nu altijd veilig communiceren met elkaar én met patiënten. Wij zijn blij dat we de leden van de ANT een integrale oplossing bieden voor communicatie volgens de AVG.”

 

Bron: ANT