Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen zijn met Ask Me een technologische innovatie rijker.

Ask Me fungeert als een digitale assistent op de werkplek waarmee zorgprofessionals direct korte taakinstructies kunnen opvragen. In hooguit drie klikken krijgen ze in de vorm van tekst, beelden of microfilmpjes het antwoord op hun scherm. En kunnen ze zónder verlies van tijd, maar mét verbeterde kennis verder met hun werk. Deze nieuwe manier van on demand leren is nieuw in Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen. Ask Me is ontwikkeld als co-creatieproject door Noordhoff Health en acht Nederlandse ziekenhuizen, aangesloten bij de coöperatie Profportaal Zorg.

“Er brandt een rood lampje. Wat nu?”
“Het alarm van een apparaat dat plotseling afgaat, medicatie- richtlijnen die veranderd zijn. Zorgprofessionals moeten veel weten om adequaat te kunnen handelen. Tegelijkertijd is hun werkdruk hoog, volgen de ontwikkelingen in de zorg elkaar in razend tempo op en zijn de opleidingsbudgetten beperkt. Ask Me is ontwikkeld vanuit de behoefte om op de werkplek zelf een antwoord te krijgen op vragen. Dus dírect op het moment dat een dergelijke vraag rijst, zónder daarvoor in de school- banken te moeten kruipen,” aldus Jeroen Krouwels, Lead Innovations bij Noordhoff Health.

In drie klikken het antwoord op de vraag
Ask Me is te raadplegen vanaf een laptop, computer on wheels, tablet of smartphone en daardoor eenvoudig toegankelijk in elke werksituatie. In Ask Me staat standaard een aantal werkprocessen met korte taakinstructies. Elke zorginstelling brengt naar wens wijzigingen aan en voegt leerobjecten toe, zodat er een digitale assistent voor de werkplek ontstaat die specifiek aansluit op de organisatie. Gebruikers krijgen in drie klikken een tekst, plaatje of microfilmpje in hun scherm te zien dat exact de informatie bevat die ze op dat moment nodig hebben.

De opzet van Ask Me heeft medio 2017 in de Verenigde Staten de Enterprise Video Award 2017 gewonnen voor de korte, doeltreffende instructievideo’s die worden gebruikt.

Bron: coöperatie Profportaal Zorg