Na meer dan 10 jaar onderzoek en ontwikkeling, presenteert Nemo Healthcare met trots het Nemo Fetal Monitoring System (NFMS), een baanbrekende innovatie die nieuwe mogelijkheden biedt voor foetale bewaking. Het nieuwe product is gelanceerd op 20 november 2018 in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

 

Het NFMS is een innovatief medisch apparaat dat zowel de hartfrequentie van moeder en ongeboren kind, als de baarmoederactiviteit nauwkeurig bewaakt, alles vanuit één enkele meting. Het NFMS ondersteunt zorgprofessionals met informatie die zij nodig hebben voor veiligere geboortes en gezondere kinderen.

 

“We hebben een niet-invasief foetaal monitoring systeem nodig – ook in de obese toekomst – dat kwalitatieve informatie geeft en ingrijpen mogelijk maakt
voordat er schade optreedt aan het ongeboren kind.” 
Prof. Dr. Y. (Yves) Jacquemyn, UZA – Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

 

Het NFMS is ontworpen om nauwkeurig informatie te verschaffen voor betrouwbare vroege diagnose en bewaking op een veilige en eenvoudige manier. Het systeem is non-invasief en verricht metingen van hoge kwaliteit. Het is eenvoudig aan te brengen, comfortabel om te dragen (zelfs tijdens douchen) en draadloos. De NFMS wordt geleverd met twee Nemo-Links, die afwisselend kunnen worden gebruikt. Elke Link functioneert tenminste 18 uur. De Nemo Base is uitgerust met een oplaadbare batterij, zodat deze als stand-alone apparaat kan worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het transport van de zwangere naar de operatiekamer.

 

Het NFMS maakt gebruik van een speciale elektroden pleister met 6 elektroden. Foetale en maternale hartslag worden afgeleid uit het electrocardiogram van moeder en kind, en baarmoederactiviteit wordt afgeleid uit het electromyogram, wanneer de baarmoederspieren samentrekken. Gepatenteerde algoritmen in de Nemo Base zetten de versterkte en draadloos verzonden elektrofysiologische signalen van de Nemo Link om in leesbare informatie. Deze informatie wordt vervolgens weergegeven op het centrale bewakingssysteem van het ziekenhuis.

Betrouwbaarder

Het NFMS is betrouwbaarder dan de huidige, traditionele systemen. Bovendien blijft de NFMS ook bij vrouwen met overgewicht goed presteren. Het NFMS wordt geleverd met een (online) e-learning cursus om de gebruikers te helpen met de introductie van deze innovatieve technologie. Er wordt verwacht dat de NFMS de totale kosten van zorg aanzienlijk zal verlagen.

De CE-goedkeuring, het Europees kwaliteitskeurmerk, is reeds verleend en de NFMS is beschikbaar vanaf november 2018. De eerste bestellingen van klanten zijn al ontvangen: “We zijn erg verheugd om onze eerste CE-gecertificeerde systemen naar onze klanten te verzenden en ze verder te helpen met de zorg voor moeders en hun ongeboren baby’s”, zegt Michiel Manuel, CEO van Nemo Healthcare.

Over Nemo Healthcare

Nemo Healthcare richt zich op de verbetering van foetale monitoring, gebaseerd op elektrofysiologische signalen, non-invasief geregistreerd op de buik van de moeder. Nemo Healthcare is in 2010 opgericht als resultaat van gezamenlijk onderzoek tussen Máxima Medisch Centrum Veldhoven (MMC) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en is gevestigd in Veldhoven (Nederland).

Bron: Nemo Healthcare