Datamars laundry chip in werkkleding

Datamars introduceert nieuwe textiel-identificatie voor de industriële wasserijsector met de ontwikkeling van een technologie die gebruik maakt van RFID-systemen, in combinatie met kunstmatige intelligentie (AI). Radiofrequentie-identificatie (RFID) identificeert, volgt en traceert het textiel gedurende de hele levenscyclus, wat voordelen oplevert voor instellingen met eigen wasserijen.

Om foutieve RFID-metingen te herkennen en uit te filteren, gebruikt Datamars, specialist op het gebied van (RFID) identificatie-oplossingen, in haar nieuwe systeem neurale netwerken (AI). Daardoor wordt het mogelijk het textiel volledig geautomatiseerd zeer nauwkeurig te identificeren en te volgen.

Precisie
De beperking van foutieve uitlezingen – valse positieve tags die per ongeluk door de lezer zijn gedetecteerd – en moeilijkheden bij het correct toewijzen van aflezingen aan bewegende items, vormen normaal gesproken een hindernis voor geautomatiseerde textiel-identificatie. Het nieuwe leessysteem elimineert die foutkans met hulp van algoritmen voor machine learning.  Dit garandeert  een ongeëvenaarde precisie in geautomatiseerde systemen, voorkomt foutieve uitlezingen, identificeert bewegend textiel zonder de workflow te onderbreken en wijst correct tags toe aan fysieke items, zelfs in bulk.

Het voordeel van UHF RFID-technologie is in feite het aflezen van tags zonder zichtlijn en vanaf een grote afstand. Dit maakt het mogelijk om in enkele seconden duizenden stuks textiel in bulk te lezen, maar het kan ook per ongeluk ongewenste tags in de omgeving lezen. Dat gebeurt vooral wanneer items tijdens de hele wasbehandeling in beweging zijn, wat de nauwkeurigheid van de RFID-gegevensverzameling meestal vermindert.

Tot nu toe werd deze uitdaging voornamelijk aangepakt met het zoveel mogelijk in- en beperken van het leesgebied door mechanische afscherming en het handmatig instellen van drempels voor lees-parameters. Deze benadering beperkt echter de flexibiliteit van het RFID-systeem en vertraagt het werk.

‘Machine learning’ in samenhang met RFID

Het doel van een RFID-systeem is om al het textiel tijdens de levenscyclus te identificeren en te volgen. Hierdoor wordt voorraadbeheer nauwkeuriger en geautomatiseerd, en worden kosten gereduceerd.

Datamars past voor het eerst in textiel-identificatie voor de industriële wasserijsector, machine learning-technieken toe op de RFID-technologie. Om elke tag te classificeren, maakt het systeem gebruik van informatie die wordt gehaald uit de gegevens van alle RFID-taglezingen. Dat kan dankzij de algoritmen voor machine learning en een specifiek ontwikkeld neuraal netwerk. Op deze manier kan het systeem, in plaats energie te steken in het voorkomen van foutieve uitlezingen, ze herkennen en ze daarna negeren. Bovendien worden ‘goede’ tags correct geassocieerd met het juiste artikel / textiel, zelfs als ze in bulk en in beweging zijn.