Een prik kan erg vervelend zijn voor bange kinderen. Een Virtual Reality (VR) bril kan ze dan afleiden, waardoor ze minder pijn voelen.

 

Diezelfde bril kan een zorgmedewerker helpen uitdagende situaties te oefenen met een virtuele cliënt. En VR biedt nog veel meer mogelijkheden voor zorgverleners, dokters én patiënten. “Ik durf te voorspellen dat binnen vijf tot tien jaar elk ziekenhuis VR toepast”, zegt Jason van Eunen van MedKitVR.

 

VR is volop in ontwikkeling, maar veel mogelijkheden worden nog niet benut. “VR is een ‘oude’ techniek uit de jaren 50″, zegt Freek Teunen, ook van MedKitVR. “Nintendo heeft in de jaren 90 VR applicaties ontwikkeld, maar de techniek was toen nog niet zover. Nu kan het écht een succes worden, omdat er eindelijk goede brillen op de markt komen.” Volgens Teunen gaan we de komende jaren een flinke groei en ‘echt gave toepassingen’ van VR zien, vooral in de zorgindustrie. Er liggen volgens hem veel mooie kansen voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Zelf paste hij Virtual Reality technologie toe om de populaire Efteling attractie Droomvlucht toegankelijk te maken voor mindervaliden.

 

Op de eerst hulp van het Deventer Ziekenhuis is al een test gedaan met VR. De resultaten worden gedeeld tijdens het VR Health Event op 20 mei in Eindhoven. En er zijn al meer ervaringen met VR in de zorg. Zo wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt om patiënten voor een bezoek of opname alvast een kijkje te geven in het ziekenhuis, wat angst en stress kan verminderen. De jonge ondernemers Freek Teunen en Jason van Eunen, oprichters van MedKitVR, zijn de hosts van dit event en bespreken de laatste ontwikkelingen.

 

“We begonnen twee jaar geleden met het bouwen van een VR app voor ziekenhuizen”, zegt van Eunen. “Al snel merkten we dat er meer ontwikkelaars bezig zijn met deze markt. Alleen leveren ze allemaal hun eigen VR brillen, waardoor een ziekenhuis straks een hele collectie brillen nodig heeft als het verschillende applicaties wil gebruiken. Dat kan anders. “ Met MedKitVR maken zij VR implementatie in ziekenhuizen en zorginstellingen makkelijk door het bieden van een volledig VR service platform. Hierop kunnen verschillende ontwikkelaars hun apps aanbieden, zoals dat ook kan in de appstore op je telefoon bijvoorbeeld. Het ziekenhuis kan met één soort bril, één systeem, gebruik maken van allerlei verschillende mogelijkheden.

 

Het VR Health Event is onderdeel van de Dutch Technology Week dat op 20 mei plaatsvindt in de Effenaar in Eindhoven. Kijk voor het volledige programma op de website www.dutchtechnologyweek.com/

 

Afbeelding: fragment uit demo video MedKitVR