compensatie - foto eurobiljetten

In de nacht van 27 op 28 maart bereikten de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een akkoord over de ziekenhuis-CAO. De ruim 200.000 zorg- en andere medewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra krijgen loonsverhogingen tot 15%. Ook zijn afspraken gemaakt over manieren om de werkdruk te verminderen.

Dankzij het akkoord is de aangekondigde staking van zorgmedewerkers in april van de baan.

Met terugwerkende kracht omhoog

De komende twee jaar krijgt een groot deel van het zorgpersoneel er in totaal 15 procent salaris bij. Dat gaat in stappen: met terugwerkende kracht gaat het salaris per 1 februari vijf procent omhoog en per 1 december nogmaals met vijf procent. Per 1 juni 2024 gaan werknemers met de laagste lonen er wederom vijf procent op vooruit, werknemers in de hogere schalen krijgen dan twee procent en 180 euro. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 8 naar 16 cent per kilometer. Volgens FNV betekenen de loonafspraken in het onderhandelingsresultaat dat zorgmedewerkers er in twee jaar minimaal € 400 bruto per maand op vooruit gaan.

Diensten en roosters

De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten wordt flink verbeterd. Zorgmedewerkers die een bereikbaarheidsdienst draaien krijgen een vast nominaal bedrag in geld of de keuze voor tijd. Indien de zorgmedewerker opgeroepen wordt om te werken worden zowel de uren, als de toeslag uitbetaald. Ook voor de aanwezigheidsdiensten is een vast nominaal bedrag afgesproken en is de keuze geld of tijd. Werknemers in vaste dienst krijgen met de afspraken in de nieuwe cao eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters.

Vakbonden

De vakbonden zijn ook tevreden over de stappen om de werkdruk en leegloop te verlagen. “De werkdruk en steeds wisselende roosters zijn de belangrijkste redenen waarom werknemers vertrekken uit de ziekenhuizen. Daarom hebben we hier stevig op ingezet. Met deze afspraken maken we hierin echt stappen”, zegt CNV-onderhandelaar Joost Veldt.

NVZ: Duur

Hoewel de NVZ De NVZ blijft naar eigen zeggen wel vindt dat de lonen omhoog moeten en tevreden is met het akkoord, blijft de werkgeversbondbezorgd over de kosten van de nieuwe cao. NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst: “We vinden nog steeds dat de overheid en de zorgverzekeraars samen met ons verantwoordelijkheid moeten nemen om dit te bekostigen.” De vakbondsleden moeten nog stemmen over het principe-akkoord.

Bron: CNV / FNV / NOS