Sinds kort beoordelen cardiologen van het HagaZiekenhuis CT-scans van patiënten met hart- of vaatproblemen uit het Streekziekenhuis Nickerie in Suriname. Zo helpen en adviseren zij de specialisten daar bij het analyseren van de scanbeelden.

Het drs. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie beschikt mede dankzij een sponsoractie van de Lionsclub Leidschendam-Voorburg over een eigen CT-scanner met een ‘cardio-pakket’. Daarmee kunnen zij precieze afbeeldingen maken van het hart en kransslagaderen. Het Nickerie Streekziekenhuis ligt op ongeveer vier uur rijden met de auto van Paramaribo. Voor patiënten, die anders naar de hoofdstad moesten, is het fijn dat zij nu dichtbij huis uitsluitsel krijgen.

Cardioloog Ivo van der Bilt is nauw betrokken bij de samenwerking. Hij is expert in beeldvorming van het hart en beoordeelt samen met Suresh Ghoerbien (physician assistant) de digitale scans uit Suriname. “Deze CT-scanner is het initiatief van Maarten van Rossem, gepensioneerd cardioloog en longarts Henk Codrington”, vertelt Ivo. “Vanwege gebrek aan geld daar en nog ontbrekende expertise in de analyse van CT-scans hebben wij onze hulp aangeboden. Eind mei hebben we de eerste serie CT-scans van het hart beoordeeld en geadviseerd welke behandeling de beste is. We hopen op deze manier ons steentje bij te dragen aan de cardiovasculaire zorg in de regio Nickerie.”

Expertise delen en kwaliteit verbeteren
De specialisten in Suriname en in het Haga doen dit vrijwillig en kosteloos. De specialisten in het Haga steunen dit initiatief vanuit maatschappelijke betrokkenheid. “In Nickerie wonen veel Hindoestanen. Hart- en vaatziekten zijn binnen die hechte gemeenschap een groot probleem. Als een patiënt klachten heeft en een CT-scan ondergaat, wil hij zo snel mogelijk uitsluitsel. Wij bekijken de scans zoveel mogelijk dezelfde dag nog. In de helft van de gevallen kunnen we de patiënt gerust stellen. Een groot deel van onze Hindoestaanse patiënten komt oorspronkelijk ook uit Nickerie.”

Toen Ivo van Maarten van Rossem hoorde dat hij bezig was met de CT-scanner maar nog niet wist hoe hij de scans ging beoordelen, bood hij spontaan zijn hulp aan. Ivo: “We proberen behalve een beoordelingsverslag, ook te adviseren om het maken van de scans kwalitatief te verbeteren. Een CT-scan van het hart maken vereist ook enige expertise. Bovendien adviseren we in de behandeling als dat aan ons gevraagd wordt. In Nickerie zijn ze enorm trots dat ze nu ook CT-scans van het hart kunnen maken. Het was er groot nieuws in de media. Uiteindelijk willen we bereiken dat de scans in Nickerie op het hoogste niveau kunnen plaatsvinden en dat ook de beoordeling door de specialisten daar mogelijk is.”

Snel duidelijkheid
“Van de eerste vijf scans hebben we drie patiënten meteen gerust kunnen stellen dat de kransslagvaten helemaal goed waren”, zegt Ivo. “Natuurlijk een grote opluchting voor ze. Eén patiënt kan behandeld worden met medicatie en één patiënt zal nog een ander onderzoek moeten ondergaan. De CT heeft wel een goede richting aan de verdere behandeling gegeven. In principe kunnen mensen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo geopereerd worden mocht dat nodig zijn. Als er behoefte is vanuit Nickerie om patiënten in het Haga te laten behandelen staan wij daar natuurlijk voor open.”

Foto (HagaZiekenhuis): Cardioloog Ivo van der Bilt (rechts) en physician assistent Suresh Ghoerbien beoordelen CT-scans van patiënten in Suriname .

Bron: HagaZiekenhuis