PulmoTech, een in Groningen gevestigd jong bedrijf, ontwikkelt een speciale katheter om beademing van patiënten op de intensive care beter in te stellen.  

 

Op een intensive care worden tussen de 30 en 60% van de patiënten kunstmatig beademd. Alhoewel dit levensreddend is, kan beademing zelf ook schadelijk zijn voor de ademspieren en de longen. Zo kan beademing leiden tot zwakte van het middenrif, de belangrijkste inademingsspier, omdat de patiënt deze spier onvoldoende gebruikt. Hierdoor is het voor veel patiënten lastig is om na een langere periode van beademing weer volledig zelfstandig te ademen. Het is daarom belangrijk om de functie van het middenrif en de longen te monitoren gedurende de IC opname.

 

Huidige technieken meten vooral buiten het lichaam. Het is echter belangrijk om te meten wat de patiënt zelf doet of nodig heeft, om onnodige schade te voorkomen. De katheter van PulmoTech, een innovatief slangetje met speciale sensoren dat via de neus of mond in de slokdarm wordt geplaatst, maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig in de patiënt de functie van de ademspieren en de longen te meten. Hiermee kan extra diagnostiek worden verricht en de beademing gepersonaliseerd worden ingesteld, om te zorgen dat een patiënt zo snel mogelijk weer zelfstandig kan ademen. PulmoTech verwacht dat hun katheter belangrijke voordelen heeft ten opzichte van huidige technieken die op de intensive care beschikbaar zijn.

 

De investering door Carduso Capital maakt het mogelijk dat PulmoTech de laatste fase van het klinisch onderzoeksprogramma kan doorlopen om de voordelen te bevestigen en de productiefase kan gaan opstarten. De verwachting is dat de katheters medio 2021 voor de markt beschikbaar komen.

 

Voor meer informatie over PulmoTech, kan binnenkort de website worden bezocht: www.pulmo-tech.com