Colorectale kanker bestrijden met Artificial Intelligence

PENTAX Medical, een divisie van de HOYA Group, presenteert de PENTAX MEDICAL DISCOVERY™, nu beschikbaar in EMEA en APAC* in de strijd tegen darmkanker. De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ is een innovatieve, door Artificial Intelligence (AI) geassisteerde, poliepdetector die de aandacht vestigt op potentieel letsel tijdens colorectaal onderzoek.

 

In de strijd tegen darmkanker zijn al grote stappen gezet om patiënten te beschermen tegen onopgemerkte afwijkingen. Zoals het verhogen van de adenoomopsporing (ADR) met 11% door middel van digitale en optische verbeteringstechnologie[1]. Ook wordt de ADR met tot 28% verhoogd door mechanische apparatuur voor het opsporen van blinde vlekken[2]. Echter wordt tot 26% van de letsels nog steeds gemist tijdens onderzoeken[3]. Om deze uitdaging in colonoscopie te overwinnen, is het van onverminderd belang om nieuwe oplossingen te ontwikkelen in samenwerking met deskundige klinische partners van vooraanstaande medische instellingen.

 

Artsen in staat stellen om meer poliepen te ontdekken 

De nieuwe colonoscopie-oplossing van PENTAX Medical is bedoeld om artsen te ondersteunen bij detectie. Met slimme techniek kunnen vlakke en kleine letsels worden opgemerkt door het gebruik van i-scan beeldvormingstechnologie en worden blinde vlekken verminderd met de RetroView en G-EYE[4] die het mogelijk maken achter de plooien van de dikke darm te kijken en deze uit te rekken.

 

De ondersteuning van de artsen tijdens hun lange werkdagen is echter minstens zo belangrijk. Endoscopisten kunnen moe zijn na een lange werkdag of worden mogelijk afgeleid door externe factoren. Dit kan een effect hebben op het opsporen van afwijkingen. Met als gevolg minder gedetecteerde letsels. Studies tonen aan dat er 27% meer poliepen per patiënt worden gevonden tijdens onderzoeken die in de ochtend uitgevoerd worden, dan in onderzoeken later op de dag[5]. PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ helpt dit te voorkomen.

 

De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ biedt gerichte hulp bij detectie, waardoor de menselijke factor wordt aangepakt. “De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie om de aanwezigheid van letsels duidend op het voorstadia van kanker in real-time te markeren met een visuele aanduiding en dient als een altijd waakzame tweede waarnemer”, aldus Dr. Sergey Kashin, Hoofd Endoscopie, Regionaal Kankerziekenhuis Yaroslavl, Rusland.

 

Betere resultaten bereiken[6]

Minstens 50% van alle intervalcarcinomen ontstaan door onopgemerkt letsel tijdens de colonoscopie[7]. De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ is getraind middels “Deep Learning” en is in staat om artsen te helpen bij het opsporen van poliepen, door de aandacht te vestigen op subtiele en onopvallende letsels, zelfs in lastige situaties.

 

Prof. Timo Rath, Professor Endoscopie en Moleculaire Beeldvorming, Universiteit van Erlangen, Duitsland: “Als endoscopisten is het een van onze belangrijkste taken om de prevalentie van colorectale kanker te verminderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ de adenoomopsporing zal verhogen en daarmee een bijdrage levert aan het verminderen van de sterfte aan darmkanker”.

 

 

Verbeterde kostenefficiëntie van de gezondheidszorg

Ook draagt de technologie bij aan het verbeteren van de kostenefficiëntie in de gezondheidszorg door de detectiegraad van kostbare onderzoeken te verhogen. “Het is aangetoond dat computerondersteunde detectie de opsporing van colorectale letsels in de voorstadia van kanker vergroot. De introductie van deze AI-oplossing maakt het mogelijk om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen door de prevalentie van colorectale kanker te verminderen”, concludeert Prof. Peter Siersema, hoogleraar Endoscopische Gastro-intestinale Oncologie, Hoofdredacteur Endoscopy, Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland.

 

 

Compatibel met de meeste PENTAX Medical video-endoscopiesystemen

PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ is gebouwd in een flatscreen-PC. Het biedt een hoge gebruiksvriendelijkheid aangezien het kan worden gebruikt met de meeste PENTAX Medical video-endoscopiesystemen om potentiële letsels op te sporen.

 

“De voordelen voor de artsen zijn groot. Het was onze ambitie om Artificial Intelligence in de operatiekamer toe te passen op de meest gebruiksvriendelijke manier. We wilden artsen de mogelijkheid geven betere klinische resultaten te boeken en de zorg voor de patiënt te optimaliseren met de laatste technologie” Dhr. Wolfgang Mayer, Managing Director, R&D, PENTAX Medical Augsburg, Duitsland.

 

PENTAX Medical is toegewijd Artificial Intelligence in te zetten ten behoeve van de patiënt en de klinische resultaten. PENTAX Medical levert slim ontworpen technologie en kwalitatief hoogwaardige service in de strijd tegen ziektes, kanker en infecties.