Het Deventer Ziekenhuis en MedEye hebben de Computable Award 2016 gewonnen. Het project voor betere medicatieveiligheid won in de categorie ICT-project van het jaar.

Door de MedEye kunnen zorgverleners de medicijntoediening extra controleren.

Het Deventer Ziekenhuis introduceerde eerder dit jaar als eerste ziekenhuis kliniekbreed MedEye, een wereldprimeur. MedEye herkent alle medicatie en stelt de verpleegkundigen in staat om medicatiefouten te herkennen, te stoppen en te voorkomen. Met de oplossing wil het ziekenhuis toe naar foutloze toediening. De jury bestempelt de MedEye als baanbrekende innovatie in medicatieveiligheid.

Blij met erkenning
Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis is blij met de erkenning voor de MedEye: ‘Patiënten moeten erop kunnen rekenen dat ze veilig medicijnen krijgen voorgeschreven en toegediend. De MedEye helpt ons om vermijdbare fouten te voorkomen en is daarmee voor ons van groot belang. We zijn natuurlijk blij met de prijs, maar belangrijker is dat we door deze innovatieve toepassing direct de zorgkwaliteit voor onze patiënten verbeteren.’

“Betere medicatieveiligheid en het daadwerkelijk stoppen van fouten aan het bed is onze missie. Ons medicatieveiligheidssysteem zorgt aantoonbaar voor een aanzienlijke vermindering van het aantal fouten. We zijn zeer trots op het winnen van deze prijs samen met het Deventer Ziekenhuis. Onze samenwerking met hen is altijd bijzonder prettig verlopen”, aldus Gauti Reynisson, CEO van MedEye.

Keten

Het Deventer Ziekenhuis verwerkt jaarlijks zo’n 250.000 medicatievoorschriften. De distributie van deze medicijnen wordt op allerlei manieren (digitaal) gecontroleerd om fouten te voorkomen. Voor het toedienen van medicatie aan het bed, zetten verpleegkundigen sinds begin dit jaar de MedEye in. Door deze innovatieve toepassing wordt een cirkel van kwaliteitscontroles rond medicatie gesloten. Van het voorschrijven van medicatie door een arts, tot het samenstellen en de toediening aan het bed: alles gaat voortaan digitaal en veilig. Mens én machine sluiten nu samen de keten van juiste medicijnverstrekking.

Bron: Deventer Ziekenhuis