ItsAmsterdam , een team van chirurgen en data scientists van Amsterdam UMC, Gelre ziekenhuizen en ITsPeople heeft een computer vision-model ontwikkeld om galblaaschirurgie te ondersteunen. Met hun computer vision model voor cholecystectomie horen zij tot de winnaars van de wereldwijde SAS Hackathon.
Gedurende de maand maart bracht analytics-bedrijf SAS deelnemers samen voor een virtuele Hackathon. Onder hen waren klanten, partners, startups en tientallen studenten van diverse universiteiten wereldwijd. Data scientists, technologieliefhebbers en visionairs uit verschillende sectoren en meer dan 30 landen werden uitgedaagd om analytics en AI-technologie toe te passen voor het oplossen van bedrijfs- en humanitaire cases. De deelnemende maakten gebruik van advanced analytics via het cloud-native SAS® Viya® platform, Microsoft Azure, en andere tools om innovaties te ontwikkelen. De sponsors Microsoft, Intel en CoreCompete leverden aanvullende diensten en technologie.
De winnaars van de eerste wereldwijde SAS Hackathon, waaronder ITsAmsterdam uit Nederland, leverden oplossingen voor grote zakelijke en maatschappelijk relevante problemen met analytics en AI.
De ITsAmsterdam-oplossing
ITsAmsterdam werd uitgeroepen tot winnaar van de Global Technology subtrack Computer Vision. Hun computer vision model voor cholecystectomie (verwijdering van de gablaas) geeft chirurgen tijdens de ingreep een duidelijk beeld van relevante anatomische structuren, en biedt zicht op de zogenaamde ‘critical view of safety’. Met dit ontwikkelde model kunnen op termijn zowel praktiserende chirurgen als chirurgen in opleiding worden ondersteund. Het team van ITsAmsterdam heeft onlangs op inspirerende wijze verslag gedaan van hun werk tijdens SAS Open D[N]A Café.
“We zijn trots op het team van ITsAmsterdam. Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe je met computer vision goede visuele inzichten kunt bieden in behandelingen en operaties. Dit project sluit perfect aan bij de weg die we zijn ingeslagen met het Nederlandse healthcare team van SAS om artsen en ziekenhuizen met onder meer computer vision-technologie te ondersteunen bij het primaire proces, oftewel AI naar het bed te brengen, dichtbij en ten behoeve van de patiënt”, zegt Joost Huiskens, Industrie Expert Healthcare bij SAS.
Naar de markt
De projecten werden geëvalueerd op basis van verschillende criteria, waaronder de oplossing, de getoonde technologie, de unieke waarde, het marktpotentieel, het innovatieniveau en de levensvatbaarheid van het business plan. Meer informatie over elk winnend team en korte video’s van hun projecten, vind je op de SAS Hackathon-pagina.
Naast erkenning zullen verschillende teams een uitnodiging krijgen om samen te werken met SAS om hun ideeën verder op de markt te brengen. Deze geselecteerde teams krijgen gratis toegang tot SAS Viya op Microsoft Azure, deskundige begeleiding, en informatie en ondersteuning om hun toepassingen verder te ontwikkelen.