Onlangs vond het congres ‘Samen Voorkomen’ plaats. Deze dag,  georganiseerd door Alpheios en Hago Zorg, was bedoeld om de zorg meer inzicht te geven in optimalisering van infectiepreventie.
In de gezondheidszorg is steeds meer aandacht voor infectiepreventie. Cliënt- en patiëntveiligheid zijn daarbij van het grootste belang. Om infectiepreventie zo effectief mogelijk te organiseren is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Kennisdeling en samenwerking spelen daarbij een belangrijke rol.
Kennisdeling
Om meer inzicht in de diverse aspecten van infectiepreventie te krijgen, deelden diverse sprekers hun kennis. Zo gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ‘inside information’ over hoe een inspectie wordt uitgevoerd en hoe je hier als zorgorganisatie op kunt anticiperen. Een voormalig onder toezicht geplaatste zorgorganisatie deelde zijn ervaring en succesvolle transitie. Daarnaast waren er sessies over de Infectiepreventie Risico Scan (iRIS) en over robotisering in de zorg.
Trends
Rocco van den Berg, trendwatcher in de zorg, vertelde tijdens de plenaire sessie over belangrijke technologische ontwikkelingen die de komende jaren in de zorgmarkt gaan spelen. Zo gaan sensoren in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Enkele voorbeelden: Pillen met microsensoren die registeren of men medicijnen op tijd heeft ingenomen en kinderen die hun bejaarde ouders op afstand kunnen volgen en zo weten hoe het met de gezondheid van hun ouders is. De komende vijf tot tien jaar gaan er enorm veel veranderingen op het gebied van digital health plaatsvinden.
Biomimicry
Saskia van den Muijsenberg, co-founder van BiomimicryNL, vertelde meer over biomimicry. De wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Een haai blijft bijvoorbeeld dankzij de structuur van zijn huid, bacterievrij. Uit onderzoek is gebleken dat het nabootsen van deze structuur met o.a. plastic, hetzelfde effect heeft. Ook bestaat er rood zeewier (Delisea pulchra) dat bacteriële infecties vermijdt, door de communicatie tussen de bacteriën te verstoren. Zo wordt voorkomen dat ze groeperen en ziekmakend worden. Dit zijn belangrijke ontwikkelingen voor ziekenhuizen en zorginstellingen om te volgen.
Geslaagde dag
De reacties van de aanwezigen waren erg positief. “Mooie dag, met een goede afwisseling van sprekers. Mooi om te zien hoe emotie en ratio op één dag samenkomen, om zo het beste resultaat op het gebied van infectiepreventie neer te kunnen zetten,” was een van de vele positieve reacties over de invulling van deze dag. “Het was fantastisch om te leren van elkaar en ervaringen te delen met concollega’s.” Willem Gunneman, bekend van radio en tv, sloot het congres af, door op verrassende wijze in liedvorm een samenvatting van de dag te geven.
Organisatie
Om de cliënt- en patiëntveiligheid te bevorderen, besloten beide organisaties hun kennis en netwerk op dit gebied te delen. Het handhaven van hygiëne en infectiepreventie zijn voor Alpheios en Hago Zorg van primair belang. “Zo zorgen we samen voor veiligere zorg. En dat is iets waar we allemaal bij zijn gebaat”, besluiten Wendy Klomp en Theo de Koning namens Alpheios en Hago Zorg.