Bitdefender, leverancier van cybersecurity-oplossingen, deelt nieuwe cijfers over cybercriminaliteit in relatie tot het Corona-virus. Hieruit blijkt dat het aantal gerelateerde aanvallen in maart nu al met 475 procent is toegenomen in vergelijking met februari.

 

Cybercriminelen beloven informatie over maatregelen of bescherming tegen het coronavirus of maken malafide kopieën van legitieme informatiebronnen over de verspreiding ervan. De aanvallen zijn vooral gericht op overheidsinstellingen, bedrijven in de gezondheidszorg, onderwijsinstituten en onderzoeksorganisaties en de vrijetijdsector. Ook zijn er pieken zichtbaar in de landen die het hardst getroffen zijn door het virus, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje.

 

In deze regio’s en binnen deze verticale markten kunnen cybercriminelen de meeste winst behalen omdat er daar wordt gecommuniceerd met grote groepen mensen. Cybercriminelen maken daarbij onder andere gebruik van phishing-e-mails van organisaties als de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de NAVO en zelfs UNICEF omdat mensen informatie verwachten van dergelijke bekende, wereldwijde organisaties. In relatie tot de gezondheidzorg verleiden ze mensen bijvoorbeeld met informatie over nieuwe maatregelen of de beschikbaarheid van vaccins en medicijnen om besmetting te voorkomen of om mensen te genezen.

 

Om cybercriminelen te weren kunnen organisaties naast de reguliere securitymaatregelen medewerkers bijvoorbeeld instrueren om extra alert te zijn op e-mails in relatie tot het Corona-virus en niet zomaar op links te klikken of bijlagen te downloaden.

 

In het rapport in de bijlage staan alle resultaten van Bitdefenders onderzoek, inclusief branchespecifieke informatie en voorbeelden.

In een poging om een steentje bij te dragen stelt Bitdefender vanaf nu hun Enterprise securityoplossing kosteloos beschikbaar voor alle organisaties in de gezondheidszorg tot tenminste 31 juni. Na een evaluatie van zorginstellingen kan dit mogelijk met nog eens 12 maanden verlengd worden.

 

Over Bitdefender

Bitdefender is een wereldwijd toonaangevende speler in cybersecurity die meer dan 500 miljoen systemen beschermt in meer dan 150 landen. Sinds 2001 heeft Bitdefender consistent bekroonde innovatieve beveiligingsproducten ontwikkeld voor slimme verbonden huizen, mobiele gebruikers, moderne bedrijven en hun netwerken, apparaten, datacenters en cloud-infrastructuur. Bitdefender volgt de dreigingen ook op de voet via doorlopend onderzoek. Ook bij leveranciers geniet Bitdefender een voorkeurspositie: Bitdefender is ingebed in meer dan 38 procent van alle beveiligingsoplossingen wereldwijd. Als erkende speler in de branche, gerespecteerd door leveranciers en geëvangeliseerd door klanten, is Bitdefender het cybersecurity-bedrijf waarop u kunt bouwen en vertrouwen. www.bitdefender.com