compensatie - foto eurobiljetten

Stel je voor, je hebt een briljant, baanbrekend en urgent idee voor de zorg. Je ziet dat het potentie heeft, dat jouw zorginnovatie levens kan veranderen. Je wilt deze zorginnovatie dan ook zo snel mogelijk bij de patiënt krijgen. Maar hoe doe je dat als je daarnaast nog arts, onderzoeker, verpleegkundige, of bijvoorbeeld promovendus bent?

De subsidie Take-off (van ZonMW) is in het leven geroepen om te onderzoeken of een innovatie vruchtbaar is voor de markt. Met deze subsidie kun je toetsen of het haalbaar is om een onderneming te starten. De subsidie maakt het mogelijk om te onderzoeken waar de technologie nog om aandacht vraagt en hoe het beter kan aansluiten op de markbehoefte. Joris Rotmans en Nick White, aanvragers van de Take-off haalbaarheidsstudie, vertellen in een interview over hun visie rondom zorginnovatie en de verdere ontwikkeling van hun project ‘A Dynamic Arteriovenous Fistula’.

Dialyse

De zorginnovatie van de twee onderzoekers gaat over een implanteerbaar klepje dat een verbinding tussen een slagader en ader in de arm volledig kan sluiten en openen en daarmee de bloeddoorstroming van deze vaattoegang kan besturen. Dit systeem zorgt ervoor dat dialysepatiënten minder complicaties hebben en ze minder vaak in het ziekenhuis hoeven te zijn.

Van potentie naar start-up

Rotmans en White hebben allereerst gekeken of er voldoende potentie in de innovatie zit. Joris Rotmans: “Daar hebben we een extern consultancybureau voor gevraagd.” Dit bureau voorzag hen van veel input over het klinische probleem van de zorginnovatie. Ook het device zelf, de technologie en de aard van de oplossing werden onder de loep genomen. Inmiddels heeft het team geverifieerd dat hun innovatie in het lichaam lijkt te werken en zijn zij toe aan het verder testen van de proof of concept. Nick White: “Naarmate we verder komen in het proces worden die studies steeds duurder en geld is niet altijd vanzelfsprekend in de gezondheidszorg.” Nu de haalbaarheid getoetst is, is het tijd voor productontwikkeling. Onder andere hiervoor vraagt het team Take-off fase 2 aan, vooral productontwikkeling vereist namelijk enorme budgetten.

Tips voor andere zorginnovatoren

De onderzoekers raden andere zorginnovatoren aan om hun kennis uit te breiden buiten het eigen netwerk. Rotmans: “Zoek iemand die echt van jouw innovatie verstand heeft. Mensen kunnen huiverig zijn om andere mensen erbij te betrekken en die mensen zitten vaak ook niet in je netwerk. Het hoort natuurlijk bij ondernemen dat je goed netwerkt. Kennisdeling is dus erg belangrijk.” Het team van gaat in Q3 van 2023 een start-up oprichten. Ook gaat het duo een Take-off fase 2 aanvraag indienen.

Zelf subsidie aanvragen?

Take-off bestaat uit twee onderdelen: een haalbaarheidsstudie (fase 1) waarin onderzoekers een subsidie kunnen aanvragen tot maximaal 40.000 euro. Ook kan er een lening worden aangevraagd voor een vroegefasetraject (fase 2). Daarmee kunnen ondernemers hun innovatie levensvatbaar maken. Recentelijk was er weer een subsidieronde van Take-off en zijn er 41 projecten gehonoreerd. De najaarsronde is nu geopend, je kunt je vooraanmelding indienen voor 22 augustus 2023. Alle informatie vind je hier.

Bron: Nieuwsbericht ZonMW / FMT.nl