Zorgorganisatie Dichterbij heeft met www.dichterbij.nl/e-health een internetplatform ontwikkeld met ruim 450 e-healthtoepassingen die het leven van mensen met een beperking veiliger, vrijer, leuker of gezonder maken. Een platform van deze omvang is uniek in Nederland.

E-health en zorginnovatie zijn speerpunt bij Dichterbij, vertelt Miranda van Berlo, programmamanager e-health. “Wij ondersteunen mensen met een verstandelijke beperking. De kwaliteit van leven van cliënten staat daarbij centraal. Technologische oplossingen kunnen daaraan een fantastische bijdrage leveren. Maar het aanbod daarvan is groot en versnipperd, voor zorgmedewerkers is niet te overzien wat er allemaal op de markt is en wat wel en niet werkt.”

 

Effectieve toepassingen
Met het platform www.dichterbij.nl/e-health heeft Dichterbij daarin nu verandering gebracht. Miranda: “Meer kennis bij cliënten, verwanten en zorgprofessionals is een belangrijke voorwaarde om het gebruik van e-health te bevorderen. Met een team van specialisten in zorg en techniek hebben we toepassingen geselecteerd die effectief zijn. Dat zijn apps, websites en fysieke hulpmiddelen.” Door de selectiemogelijkheden vindt de bezoeker snel of er een geschikte toepassing is. “Je kunt op hulpvraag selecteren, maar ook op type en prijs.”

 

Vanzelfsprekend onderdeel
Met het platform wil Dichterbij eigen medewerkers, andere organisaties in de sector en individuele bezoekers inspireren en helpen. “Technologie kan veel betekenen in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Denk aan hulpmiddelen om zelfstandiger te zijn, om mensen die niet kunnen praten een stem te geven, die beweging stimuleren of mensen een leuke en zinvolle daginvulling geven. Er is zoveel mogelijk! Ons streven is dat e-health een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de ondersteuning aan mensen die zorg nodig hebben.”

 

Voor de hele zorgsector
Dichterbij gaat het platform regelmatig aanvullen met nieuwe toepassingen. Miranda hoopt daarbij ook op inbreng van bezoekers aan de site. “Ken je een goed hulpmiddel dat niet in de lijst staat, laat het ons dan weten. Op die manier kunnen we met de hele zorgsector een platform actueel houden waarvan iedereen kan profiteren.”

Bron: Dichterbij