Marijke Noome, docent Opleiding tot Verpleegkundige van De Haagse Hogeschool en onderzoeker bij het lectoraat Mantelzorg, heeft de Ina Roerdinkprijs ontvangen.
De jury van afdeling Palliatieve Zorg van V&VN heeft uit alle inzendingen unaniem gekozen voor het artikel ‘End-of-life care bij IC-patiënten, de verpleegkundige zorg’. Het onderzoek werd gedaan door een team van onderzoekers van het Lectoraat Acute Intensieve Zorg (AIZ) van de HAN. Sinds 2014 is Noome promovenda op De Haagse Hogeschool die nu ook is aangesloten bij dit project.
Ina Roerdinkprijs
De prijs is vernoemd naar Ina Roerdink, verpleegkundige en mede oprichter van de V&VN Palliatieve Zorg. Zij is op 46-jarige leeftijd aan kanker overleden. Haar echtgenoot heeft een prijs beschikbaar gesteld voor het beste artikel over (nieuwe) ontwikkelingen in de palliatieve zorg. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een geldbedrag en plaatsing van een artikel in Pallium, het vakblad voor verpleegkundigen in de palliatieve zorg.
End-of-life care bij IC-patiënten
In het prijswinnende artikel beschrijven de onderzoekers de methode, knelpunten, uitgangsvragen en de aanbevelingen en resultaten van hun project voor de ontwikkeling van een richtlijn voor verpleegkundigen.
Het lectoraat AIZ van de HAN is samen met V&VN Intensive Care (IC) in 2011 en diverse IC’s in Nederland een project gestart, met als doel het ontwikkelen van aanbevelingen voor ‘End-of-life care bij IC-patiënten voor verpleegkundigen’. De opbrengst van dit project is de richtlijn ‘End-of-life care bij IC-patiënten, de verpleegkundige zorg’. Deze richtlijn biedt verpleegkundigen ondersteuning bij de zorg voor de IC-patiënt die komt te overlijden en in de zorg voor naasten van deze patiënt.