Van 13 t/m 17 juni was Medtech Week. In heel Europa is aandacht gevraagd voor medische innovaties die de weg van diagnose naar herstel versnellen en verbeteren.

Iedere 50 minuten wordt een nieuw patent aangevraagd voor een medisch technische uitvinding. In Nederland werd door het medisch technologische bedrijf Edwards Lifesciences BMEYE een introductiemiddag voor studenten georganiseerd. Daar werd door Martijn van Mourik een gastcollege gegeven over zijn nieuwe beroep Technisch Geneeskundige en door Herko van der Weij de Clearsight van Edwards Lifesciences BMEYE gedemonstreerd. Bedrijven, artsen en technische geneeskundigen werken vaak samen om technische innovaties goed in de zorg te laten landen.

Clearsight® is een voorbeeld van een Nederlandse medisch technische uitvinding, die in de operatiekamer wordt toegepast. Met een slim bandje om je vinger met infrarood licht en luchtdruk wordt bij iedere hartslag de bloeddruk gemeten. Het systeem geeft informatie over de pompwerking van het hart en de conditie van de bloedvaten. Het wordt toegepast tijdens operaties om de patiënt in optimale conditie te houden om daarmee complicaties na de operatie te voorkomen.

Martijn-van-M-klein

Technische Geneeskundige Martijn van Mourik is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde en werkzaam in het AMC: “Ontwikkelingen gaan razend snel. De jonge specialisten helpen de arts  en patiënt de techniek in te zetten voor betere diagnose, behandeling en herstel. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of een patiënt, die een nieuwe hartklep via een katheter in de lies geplaatst krijgt, met realtime monitoring techniek al naar 3 dagen naar huis kan om te herstellen en met een sensor in de gaten gehouden kan worden.”