Op 30 september kwamen meer dan 60 dove kinderen naar verhalen ‘luisteren’ op de Campus Sint-Andries van de KU Leuven in Antwerpen.
De vertelnamiddag vormde het sluitstuk van een verhalenwedstrijd voor dove kinderen.
Een verhaaltje voor het slapengaan is voor dove kinderen niet zo evident. Als ze nog niet kunnen lezen en hun ouders niet zo bedreven zijn in gebarentaal, wordt een echt verhaal ‘voorlezen’ al snel heel moeilijk. Docent Vlaamse Gebarentaal Kristof De Weerdt wil daar iets aan doen: samen met andere leden van de dovenvereniging Piramime vertelt hij verhalen in gebarentaal.
De verhalen die Kristof bedenkt en vertelt in Vlaamse Gebarentaal (VGT), kunnen dove kinderen bekijken op hun tablet. Het verhaal wordt telkens tegelijkertijd ook verteld in het Nederlands en is voorzien van illustraties. Het derde digitale boek is net klaar.
Verhalenmiddag
De initiatiefnemers van het project ‘VGT kinderverhalen’ willen dove kinderen aanzetten om ook zelf verhalen te vertellen. Daarom organiseerden ze een wedstrijd waarbij de kinderen zelf een verhaal mochten verzinnen en vertellen in gebarentaal. Op 30 september werden de beste inzendingen vertoond op een verhalennamiddag voor de meer dan 60 aanwezige kinderen en hun ouders. Vooraf stelde Kristof zijn derde verhaal voor, De mier en het ijsje. Als afsluiter was er een ‘voorlees’-uurtje waarin dove volwassenen een aantal andere verhalen vertelden.
Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met het Vlaams GebarentaalCentrum en de Taalgroep VGT van de KU Leuven.
Hier vindt u meer informatie over verhalen voor dove kinderen.
Hier vindt u meer informatie over de opleiding Vlaamse Gebarentaal aan de KU Leuven.
Fotobijschrift: De verhalen die Kristof De Weerdt (rechts) bedenkt en vertelt in Vlaamse Gebarentaal (VGT) kunnen dove kinderen bekijken op hun tablet. Voor de wedstrijd mochten ze ook zelf een verhaal verzinnen en vertellen in gebarentaal.
© Hannes Van Durpel