Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De zorg moet anders georganiseerd worden, zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid tegen De Telegraaf. Dit in reactie op de noodkreet van CZ-topman Joep de Groot. Die waarschuwde dat basiszorg in de toekomst niet meer kan worden gegarandeerd. Vooral de lange wachtlijsten zijn volgens de verzekeringsbaas een probleem.

Ook Kuipers ziet de druk oplopen, zegt hij in een reactie: “Op allerlei plekken lopen we tegen grenzen aan.” De minister denkt dat maatregelen uit het recent gesloten Integraal Zorgakkoord (IZA) zullen bijdragen aan het verminderen van de wachttijden. Ook moet er meer regionale coördinatie komen, zodat patiënten voor wie in het ene ziekenhuis geen plek is elders terechtkunnen. Ook de term ‘passende zorg’ komt weer voorbij.

Geen garantie op zorg

De Groot, topman van de tweede zorgverzekeraar van Nederland gebruikte dreigende taal in De Telegraaf: “Ik kan geen garantie geven dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.” De Groot denkt dat hoe langer er gewacht wordt met het hervormen van de zorg, hoe groter de opgave wordt.

Huisartsen nog niet om

Ook de minister spreekt van een dreigend zorginfarct. Ondertussen is het IZA nog steeds niet ondertekend door de huisartsen, terwijl de eerstelijn een belangrijke rol speelt in de uitvoering van alle plannen. De NZa heeft inmiddels aangekondigd het maximum uurtarief voor spoedeisende huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekenduren te verhogen. Of dit de huisartsen overtuigt om alsnog het IZA te ondertekenen moet volgende maand blijken bij de landelijke ledenvergadering.

Bronnen: De Telegraaf / FMT