Bewoners met dementie in verpleeghuizen worden gelukkiger achter hun eigen voordeur.
Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het Trimbos Instituut heeft gedaan in verpleeghuis D’n Aok in Veenendaal. Het gaat hier niet eens om echte deuren, maar om simpele fotostickers van oude voordeuren die een lange verpleeghuis gang met dezelfde voordeuren bijna het aanzicht van een straatje geeft. Vorig najaar is ActiZ al bij De Weidevogelhof in Pijnacker gaan kijken, waar ook van deze voordeuren gebruik wordt gemaakt en daar klonk hetzelfde positieve geluid.
De deuren zorgen voor een prettige herinnering en het helpt de bewoners zich te oriënteren. Volgens medewerkers van het verzorgingshuis hebben bewoners het idee dat ze een eigen huis hebben in plaats van een kamer in een woongroep. Op dit moment zijn er nog niet veel zorginstellingen die deze deuren gebruiken, dus was het niet mogelijk om het breed te onderzoeken, maar de resultaten beloven veel goeds. Als een redelijk eenvoudige ingreep het leven van bewoners met dementie prettiger kan maken, is dat een belangrijke conclusie.
Het gaat om zogenaamde True Doors
Lees Het verhaal achter de deur; Een verkennende studie naar de toegevoegde waarde van true doors voor bewoners van zorginstellingen