![Cosis_Nieuws_Viering eerste paal Berjarijke Viering van de eerste paal voor het expertisecentrum Berjarijke.](https://fmtgezondheidszorg.nl/wp-content/uploads/2024/10/Cosis_Nieuws_Viering-eerste-paal-Berjarijke-696x464.jpg)
Op donderdagmiddag 3 oktober vond de feestelijke viering plaats van de start van de nieuwbouw van het Cosis Expertisecentrum Berjarijke in Appingedam. Tijdens deze bijzondere gelegenheid werd de eerste paal symbolisch de grond ingeslagen door Bert Hogeboom, bestuurder van Cosis, geassisteerd door Tristan Ottens en Elin Kool, bezoekers van Berjarijke.
Het nieuwe gebouw biedt straks plaats aan veertig kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking. Eerder plaatsten we ook al dit nieuwsbericht over de sloop van het gebouw. Lieke Ruijgers, directeur cluster Kind, Jeugd & Gezin van Cosis, benadrukt het belang van samenwerking: “Om de kinderen zo goed mogelijk te helpen bij hun ontwikkeling, werken we nauw samen met het onderwijs, kinderopvang en andere zorgorganisaties. Deze samenwerking zorgt voor een diepgaande uitwisseling van kennis en kunde, zodat we de kinderen optimaal kunnen ondersteunen. Momenteel ondersteunt een leerkracht van RENN4 op Berjarijke en andersom werkt een begeleider een aantal uren op school. Ook onderzoeken we gezamenlijk welk aanbod van zorg en onderwijs het beste past bij een kind. Deze samenwerking bouwen we straks verder uit.”
Nieuwbouw en Wijkfunctie
De nieuwbouw komt aan de George van Saksenlaan, waar Berjarijke al dertig jaar staat. Het Expertisecentrum wordt vervangen vanwege aardbevingsschade en is in de afgelopen maanden afgebroken. Ter overbrugging verblijven de kinderen tijdelijk in Uithuizen en Delfzijl. De verwachting is dat de nieuwbouw in de zomer van 2025 in gebruik genomen kan worden. Het gebouw heeft een directe relatie met het park tussen de George van Saksenlaan en de Burgemeester Klauckelaan. Het middendeel van het gebouw wordt transparant, waardoor er doorkijkjes naar het park ontstaan. De ruimtes in het middendeel kunnen ook door omwonenden worden gebruikt, waardoor het gebouw ook een wijkfunctie krijgt.
Project van het Groninger Zorgakkoord
Het Expertisecentrum is één van de projecten uit het Groninger Zorgakkoord (GZA). In het GZA zijn afspraken gemaakt om in het aardbevingsgebied op tien plekken nieuwe zorggebouwen te ontwikkelen. Ook wordt gewerkt aan het organiseren van toekomstbestendige zorg, wat nodig is om de toenemende zorgvragen met minder personeel te kunnen bieden. Meer informatie over het project lees je op de website van het Groninger Zorgakkoord.