EGM architecten heeft de selectie gewonnen voor de renovatie van het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.

De opdracht is tweeledig en bestaat uit het maken van een beeldkwaliteitsplan voor het totale kinderziekenhuis en de renovatie van de verpleegafdelingen. In de jury zat onder andere een afvaardiging van de Kinderadviesraad van het Beatrix Kinderziekenhuis.

Vertrouwd, eigenzinnig en academisch
Het beeldkwaliteitsplan voor het vernieuwde Beatrix Kinderziekenhuis straalt de kernwaarden van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uit. Een vertrouwde omgeving, waar ruimte is voor eigenzinnigheid met de kwaliteit die past bij een academisch centrum. Het Beatrix Kinderziekenhuis richt zich op kinderen van alle leeftijden en zorg op topniveau.
De omgeving ondersteunt de oriëntatie in het gebouw, dat bijdraagt aan stressreductie. Voor patiënten wordt een omgeving gecreëerd die gericht is op contact met de wereld buiten het ziekenhuis en met ruimte voor rust, afleiding en beweging. Voor zorgprofessionals is er ruimte voor ontmoeting, overleg, concentratie en ontspanning.

Ontwerpvisie
In het Beatrix Kinderziekenhuis is alles erop gericht de patiënt een veilige en vertrouwde omgeving te bieden, waarin (academische) zorg het best tot zijn recht komt en de samenwerking tussen verschillende disciplines wordt ondersteund. De nieuwe opzet van de verpleegafdelingen draagt bij aan dat vertrouwen. In de nieuwe afdeling wordt family centered care geïntegreerd en zijn zoveel mogelijk éénpersoons patiëntenkamers opgenomen. Kinderen van alle leeftijden vinden er een tijdelijk thuis waar plaats is voor het hele gezin. Er is ruimte om te spelen, te ontwikkelen en contact te maken, maar ook om te rusten, even op jezelf of verdrietig te zijn. Gezien de aard van deze kwetsbare doelgroep is het erg belangrijk aan te sluiten bij de leefwereld van thuis.

Kindvriendelijk en overzichtelijk kinderziekenhuis
Uitgangspunt van de ontwerpvisie is kindvriendelijkheid zonder kinderachtig te zijn. Bezoek voelt zich er ook welkom en vindt gemakkelijk de weg. Zorgprofessionals zijn trots op het eigen karakter van de afdeling, kunnen op een goede en aangename wijze hun werk doen en voelen zich verbonden met het UMCG.

 

Partner en verantwoordelijk architect bij EGM Willemineke Hammer: “Het UMCG kent een gelaagde opbouw met straten, wegen en pleinen. In de visie van EGM kan hierbij goed worden aangesloten met bijvoorbeeld lanen op de afdeling waar gewerkt en gespeeld kan worden en waardoor natuurlijke overgangen naar het ziekenhuis worden gecreëerd. We gaan samen met onze opdrachtgever en de diverse gebruikers op weg naar een vriendelijk, fris en overzichtelijk kinderziekenhuis”.

 

De ontwerpfase is gestart in mei 2017.

Bron en illustratie: EGM