Minister Edith Schippers, Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis en HIMSS CEO Stephen Lieber openen eHealth Week 2016.

Vandaag zijn tijdens de eHealth Week in Amsterdam meer dan 2.000 internationale eHealth experts bijeengekomen om kennis over de verdergaande digitalisering van de gezondheidszorg te delen. De eHealth Week werd officieel geopend door minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers, Eurocommissaris Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis en HIMSS CEO Stephen Lieber. Ook werd de eHealth Leadership Award uitgereikt aan Zweed Daniel Forslund, commissaris voor innovatie en eHealth in de Raad van Stockholm. Forslund mocht de award in ontvangst nemen voor het stimuleren van informatietechnologie binnen de Europese gezondheidszorg. De eHealth Week vindt nog tot en met 10 juni plaats in de Beurs van Berlage. Gedurende de driedaagse conferentie staat de patiënt centraal met het thema “You, at the heart of transition”.  Voor meer informatie zie: http://www.ehealthweek.org/ehome/index.php?eventid=128630&

Minister Edith Schippers: “Er zijn veel technologieën in de samenleving, die in de zorg enorme betekenis kunnen hebben voor patiënten, hun leven veel makkelijk en aangenamer maken. Het stelt mensen met een ernstige aandoening of een chronische ziekte in staat om mee te doen in de samenleving en te werken. In plaats van in een wachtkamer, zit je thuis in je woonkamer. De behandelingen worden beter door gebruik van data. De zorg wordt op de persoon afgestemd. De toekomst gaat veel moois brengen!”

Sessies
Tijdens de eHealth Week kunnen bezoekers deelnemen aan sessies met sprekers van over de hele wereld. De sessies richten zich op uiteenlopende digitaliseringsvraagstukken waarbij de rol van de patiënt centraal staat zoals onder andere; de cyberrisico’s in de gezondheidszorg, de online preventie en behandeling van psychische aandoeningen en het gebruik van robots in de gezondheidszorg. Eurocommissaris Andriukaitis onderstreept de rol van de patiënt binnen deze vraagstukken: “De eHealth Week benadrukt hoe belangrijk het is om de patiënt centraal te stellen tijdens de ontwikkeling van en discussies rondom eHealth. Er is een verschuiving ontstaan. Eerst richtte men zich voornamelijk op dokters en nu richt men zich op patiënten. In minder dan een decennium hebben digitale applicaties en oplossingen een weg gevonden in ons dagelijks leven – ook in de gezondheidszorg.”

Netwerkgelegenheden
Tevens vinden er diverse netwerkgelegenheden plaats waar bezoekers nieuwe partners op het gebied van eHealth kunnen ontmoeten. HIMSS CEO Lieber over het samenbrengen van de eHealth gemeenschap: “eHealth Week geeft patiënten, experts op het gebied van IT en gezondheidszorg en professionals van patiëntenorganisaties een kans om ideeën en best practices met elkaar te delen over het transformeren van de gezondheidszorg met behulp van IT. Het is een unieke gelegenheid om met experts uit heel Europa te sparren over innovaties die op dit moment plaatsvinden en die de zorg van patiënten kunnen verbeteren”.

Bron: Smith-Communicatie

Foto: Fotograaf: Ard Jongsma