HuGeF van het Erasmus MC zal op 31 juli de grootste Europese order tot genoombepaling ooit plaatsen. Het gaat om lichaamsmateriaal van meer dan 500.000 mensen.

Toren
HuGeF, voluit Human Genomics Facility, is gevestigd in de witte faculteitstoren van het Erasmus MC en bestaat tien jaar. In dit lab wordt lichaamsmateriaal van zowel patiënten als gezonde burgers geanalyseerd.

Prijs gedaald
De techniek om het genoom in kaart te brengen, is de laatste jaren verbeterd, terwijl de prijs kelderde. Een SNP-array die een overzicht maakt van 1 miljoen DNA-posities per persoon, kostte in 2005 nog € 1.000 per monster. De prijs is inmiddels gedaald tot € 150. En hoe groter je inkoopt, des te lager de prijs, zegt prof. Andrë Uitterlinden, hoofd van HuGeF.

Onhaalbaar
Een Amerikaans bedrijf, llumina, biedt nu een hoogwaardige SNP-array aan (GSA genaamd) voor € 35 per monster aan. Voorwaarde is dat de klant enorme hoeveelheden monsters tegelijk aanlevert, minimaal 150.000 stuks. Zelfs voor de grootste bevolkingsonderzoeken en laboratoria is dit aantal amper haalbaar.

Obstakel
Uitterlinden had belangstelling hiervoor en heeft de interesse van vakgenoten gepeild, in Nederland en daarbuiten. De vereiste hoeveelheid bleek voor iedereen een obstakel. Daarom is een consortium gevormd. De deelnemers daaraan zullen de order samen als geheel plaatsen.

IJsland
Het Erasmus MC coördineert dit zogeheten EU-GSA consortium. Hierin nemen tweehonderd onderzoeksgroepen deel, onder meer uit Rotterdam, Groningen, Australië, IJsland, Hong Kong, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Order
Het Erasmus MC streeft ernaar namens alle onderzoeksgroepen op 31 juli minstens 500.000 genoombepalingen te bestellen. Dit wordt de meest omvangrijke genoomanalyse uit de geschiedenis van de Europese geneeskunde, aldus Uitterlinden.

Fotobijschrift: Buisjes met bloed. Hier wordt DNA uit gehaald en geanalyseerd (Foto Erasmus MC)

Bron: Erasmus MC