Euregio-kaart
Beeld: Euregio

De twee grootste ziekenhuizen van de grensregio – de Universiteitskliniek Münster (UKM) en Medisch Spectrum Twente (MST) – hebben, samen met de Universiteit van Münster en U Twente, een samenwerkingsovereenkomst (Memorandum of Understanding, MoU) voor vijf jaar getekend. De partijen willen van elkaar leren op het gebied van zorgorganisatie en opleiding van zorgpersoneel. Daarnaast gaat de samenwerking over medische techniek en technologie. Dat moet de kwaliteit van zorg in de grensregio garanderen voor de toekomst.

Met hun handtekeningen zeggen de ziekenhuis- en universiteitsbestuurders: de toekomst van de medische zorg voor de 3,4 miljoen inwoners in de Nederlands-Duitse grensregio moet door gezamenlijk inspanning vorm krijgen. Prof. dr. Alex W. Friedrich, medisch directeur van het UKM: “We zullen de komende twintig jaar met diverse medische uitdagingen te maken krijgen vanwege de vergrijzende bevolking. Het is noodzakelijk dat wij het zorglandschap daarop aanpassen.” Hij doelt op ouderdomsaandoeningen als kanker, beroertes, hart- en vaatziektes en neurologische ziektebeelden, maar ook valletsel en leefstijlgerelateerde problemen als overgewicht en diabetes. Tegelijkertijd, aldus Friedrich, hebben we – zoals overal in Europa – een personeelsprobleem.

E-health-oplossingen

Dit vraagt om slimme digitale oplossingen, zoals (tele)robotica, weefselmanipulatie met gepersonaliseerde 3D-geprinte cellen en telegeneeskunde. “We moeten gezamenlijk omscholings- en bijscholingsprogramma’s aanbieden aan medewerkers, en ook de medische zorg in alle sectoren verder digitaliseren en gemakkelijk toegankelijk maken voor patiënten, zodat we kwalitatief hoogwaardige zorg kunnen blijven verlenen aan de inwoners van deze regio,” stelt Friedrich.

Leren van elkaar

De samenwerking moet ook een impuls geven aan wetenschappelijk onderzoek in de regio. De rector van de Westfaalse Wilhelms-Universiteit Münster, prof. dr. Johannes Wessels, ziet perspectief voor kennisuitwisseling en gezamenlijke onderzoeksprojecten. “Medisch onderzoek kent geen grenzen. De ogen van andere onderzoekers zijn onontbeerlijk om tot verbeteringen te komen.”

Innovatieve technologieën

De looptijd van vijf jaar wil niet zeggen dat de samenwerking daarna stopt. In 2028 vindt evaluatie plaats; die bepaalt of de overeenkomst zal worden voortgezet. Daar hebben alle partners in het samenwerkingsverband baat bij, stellen de vertegenwoordigers uit Twente:  het Technisch Medisch (TechMed) Centrum van de UT en Medisch Spectrum Twente (MST). Remke Burie, managing director van het Technisch Medisch Centrum. “Door het gebruik van onze gemeenschappelijke vakkennis willen we innovatieve technologieën ontwikkelen en implementeren die de toegang tot en kwaliteit van de zorg in onze gemeenschappen verbeteren.”

Grensoverschrijdende zorgsystemen

MST-bestuurder Miriam Vollenbroek-Hutten, voegt toe: “De EUREGIO biedt unieke kansen dankzij de aanwezigheid van de gespecialiseerde ziekenhuizen UKM en MST en de twee universiteiten, maar ook dankzij de diverse wetenschappelijke instituten, laboratoria, innovatieve MedTech-ondernemingen en andere gezondheidszorginstellingen. De grensoverschrijdende samenwerking maakt het mogelijk om experts uit diverse sectoren en disciplines in beide landen en uit onderling verschillende gezondheidszorgsystemen samen te brengen om te werken aan de ontwikkeling en invoering van innovatieve processen. Werken aan oplossingen voor een hoogwaardige en efficiënte gezondheidszorg waarbij de patiënt centraal staat, kan in de EUREGIO enorm aan dynamiek winnen wanneer we de problematiek vanuit twee perspectieven benaderen.”

Gezonde medewerkers

De samenwerking richt zich primair op verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg, medische innovatie en onderzoek, en opleiding en bijscholing van medisch personeel. Daarbij is herstructurering van de huidige zorgsystemen noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de zorgbehoefte in de toekomst. De bestuurders van de ziekenhuizen UKM en van MST – de grootste zorgaanbieders in de regio – willen daar vaart mee maken, met namen met het grensoverschrijdend maken van het zorgaanbod. De coronacrisis heeft de noodzaak daarvan aangetoond. Het personeelstekort in de zorg is ook te beschouwen als een epidemie, die noopt tot een nieuwe koers. “We hebben gezonde medewerkers nodig die graag bij ons in dienst willen zijn en blijven. Daartoe moeten we de werktijden flexibeler maken en de werkomgeving zo aantrekkelijk mogelijk maken,” zegt Alex Friedrich met het vizier op de toekomst.