Het slaapcentrum van Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft er twee Europees erkende slaapgeneeskundigen bij.

Longarts Roel Aleva heeft het Europees examen Slaapgeneeskunde met succes afgelegd. Hij mag zich voortaan niet alleen longarts noemen maar ook de Europees erkende titel somnoloog voeren. Klinisch neurofysiologisch laborant Anja Couperus is geslaagd voor de titel somnotechnoloog.

Recent publiceerde het CBS slaapstatistieken waaruit blijkt dat een op de vijf Nederlanders zegt te kampen met slaapproblemen, en bijna de helft van hen wordt daardoor belemmerd in het dagelijks functioneren. Tegelijkertijd blijkt het belang van een goede slaap steeds groter. Slaapstoornissen en chronisch slaaptekort verhogen het risico op het krijgen van een hartaanval en of hartfalen, een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk, een beroerte of diabetes type 2. Ook komt depressie en klachten van burn-out vaak voor bij mensen met chronisch slaaptekort.
De behandeling van slaapproblemen vraagt om een brede blik. Slaapproblemen kunnen namelijk veel oorzaken hebben. In het slaapcentrum van MMC werken longarts, keel-, neus-, oor-arts, neuroloog en kaakchirurg dan ook nauw samen. De titels van Aleva en Couperus voegen daar een brede kennis op alle gebieden van slaapgeneeskunde aan toe. Een somnoloog heeft kennis van alle aspecten, zoals ademhalingsafhankelijke slaapstoornissen, neurologische en psychiatrische slaap-waakstoornissen en slaap-waakstoornissen bij kinderen.
 
In Europa mag slechts een select gezelschap de titels somnoloog en somnotechnoloog voeren. Het examen is bedoeld voor ervaren slaapgeneeskundigen die hun sporen binnen het vakgebied hebben verdiend. De meeste somnologen zijn verbonden aan speciale ‘derdelijns’-instellingen. Deze gespecialiseerde centra komen pas in beeld nadat een patiënt met slaapproblemen is doorverwezen vanuit het ziekenhuis. In de regio is Aleva de enige longarts / somnoloog in de ‘tweedelijn’, een algemeen ziekenhuis.
Bron: MMC