De tien genomineerden voor de NIAZ Jaarprijs 2020 – de prijs voor het beste voorbeeld van persoonsgerichte zorg – zijn bekend. Vijf inzendingen zijn door het publiek genomineerd, vijf door een vakjury. In totaal namen 47 Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen deel aan de voorrondes en zijn er meer dan 25.000 stemmen uitgebracht. De finale is op 12 maart a.s.

Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om! Iedere zorginstelling heeft voorbeelden van verbeteringen die in de praktijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft aangesloten zorginstellingen gevraagd hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2020. Thema dit jaar is ‘Persoonsgerichte Zorg’, waarbij de patiënt een actieve rol heeft. Maar liefst 47 zorginstellingen gingen de uitdaging aan. De voorbeelden lopen uiteen van oncologische zorg bij de patiënt thuis tot een kookboek voor mensen die een hand moeten missen. De voorbeelden gaan over de grenzen van een instelling heen: zorg wordt steeds vaker in netwerken verleend en de kwaliteit van de samenwerking bepaalt de uiteindelijke kwaliteit van zorg.

Het publiek heeft, door te stemmen, vijf inzendingen genomineerd voor de finale op 12 maart. Ook een vakjury heeft vijf initiatieven gekozen.

De 10 finalisten voor de NIAZ Jaarprijs 2020 (alfabetische volgorde)

  • Bravis Ziekenhuis – Project Bravis MedGezel
  • Deventer Ziekenhuis – Comfort Talk: woorden als medicijn
  • Erasmus MC – Patiënteninformatiecentrum Oncologie (PATIO)
  • ETZ – IC Café
  • O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis – Familiegerichte zorg: de koesterende ouder als partner
  • OLVG – OLVG driehoog-achter! Oncologische zorg thuis
  • Universitair Ziekenhuis Gent – Lekker eigenhandig: kookboek voor éénhandig koken
  • ZGT – Samen sneller en beter voor jonge kinderen met complexe meervoudige ontwikkelingsproblematiek
  • Ziekenhuis Geel – Gestabiliseerde verslaafden helpen verslaafden aan bed in een algemeen ziekenhuis
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei – Nadenken over behandelkeuzes op de poli: samen beslissen over passende zorg.

25.821 stemmen

De hele maand januari is massaal gestemd op de 47 inzendingen: er zijn 25.821 stemmen uitgebracht. Tot op het laatste moment was spannend wie tot de Top 10 zou behoren; tot de allerlaatste minuut, om 23:59 uur op vrijdagavond 31 januari, is er gestemd. Zorginstellingen voerden campagne onder hun medewerkers, hun patiënten en in de regio. Zo lieten ze intern, aan elkaar én aan hun omgeving zien hoe ze persoonsgerichte zorg in de praktijk vorm geven.

Finale op 12 maart 2020

Op 12 maart a.s. verzorgen de 10 finalisten in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een presentatie voor een publiek van zorgprofessionals. Een jury van cliënten en patiënten uit Nederland en Vlaanderen kiest die dag de Top 1, 2 en 3.

Bekijk de genomineerden op https://jaarprijs.niaz.nl

Het NIAZ dankt alle 47 inzenders voor hun inspirerende voorbeelden. Leren van elkaar. Samen maken we de zorg beter!