artist impression van het nieuwe bouwdeel zuid van het Sint Jansdal ziekenhuis
Impressie bouwdeel zuid locatie St Jansdal in Harderwijk. (© St Jansdal)

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft met de Rabobank en het Waarborgfonds voor de Zorg overeenstemming bereikt over de financiering van een nieuw bouwdeel aan de zuidkant van het gebouw. Er wordt een nieuwe financiering afgesloten van in totaal 30 miljoen euro.

In het nieuwe bouwdeel komt een groot aantal afdelingen, waaronder een grotere intensive care, een nieuwe verpleegafdeling voor kinderen en tieners en een afdeling voor de behandeling van oncologiepatiënten. Op de begane grond komt een acute-opname-afdeling. Dit is een nieuwe verpleegafdeling tussen de spoedeisende hulp en de vervolgzorg. Dit betekent dat de andere verpleegafdelingen in de avond en nacht veel meer rust gaan ervaren.
Naar verwachting wordt in het najaar van 2021 met de bouw van bouwdeel zuid gestart.

Renoveren
De bouw van het nieuwe bouwdeel is rand voorwaardelijk voor de volgende stap.  Arend Jan Poelarends, lid van de Raad van Bestuur: “Het uiteindelijke doel is het renoveren van ons bestaande beddenhuis. De huidige verpleegafdelingen in Harderwijk zijn nodig aan renovatie toe. Als dat over een paar jaar klaar is, kan ons gebouw uit 1987 weer decennia mee. Met de uitbreiding en renovatie verbeteren we de kwaliteit van een verblijf in ons ziekenhuis.

Nieuwbouw Lelystad
Naast de bouwactiviteiten in Harderwijk bereidt het ziekenhuis zich eveneens voor op nieuwbouw in Lelystad. Samen met de gemeente Lelystad en andere zorgaanbieders in de regio wordt nagegaan wat hiervoor het beste plan is. Ook voor de polikliniek in Dronten onderzoekt St Jansdal samen met de huisartsen naar een andere locatie die beter past bij de zorg die wordt geleverd.