Afgelopen weekend, 20,21 en 22 mei, hebben meer dan zeventig mensen deelgenomen aan de Maastrichtse variant van de Dutch Hacking Health, georganiseerd door het Maastricht UMC+. EM-TRAC stond een weekend lang bol van de energie van collega’s, studenten, programmeurs, patiënten en partners. De uitdaging: vind in 48 uur een digitale oplossing voor vraagstukken die de gezondheidszorg bezighouden. En dat is gelukt, want tien ideeën zijn uitgewerkt in een werkend prototype.

De jury riep zondagavond de Fit+ app tot absolute winnaar uit. Naast consultancy-uren van de ABN AMRO, Brightlands, Betawerk en NobelAnalytics sleepte de afdeling Fysiotherapie ook de extra prijs van de Raad van Bestuur in de wacht voor meest patiëntvriendelijke app. Christel van Beijsterveld heeft het winnende idee namens fysiotherapie verwoord. Fit+ begeleidt patiënten tijdens en na opname in het ziekenhuis. De app ondersteunt de patiënt bij het uitvoeren van de oefeningen en geeft inzicht in behaald succes. Zo wordt het verlies aan spiermassa als gevolg van langdurig in bed liggen voorkomen. De tweede en derde prijs zijn uitgereikt aan de mantelzorg app (ingediend door Resy Delnoy, mantelzorgster) en een app ter ondersteuning en activering van jongeren met psychische problemen zoals depressie (ingediend door Ferko Öry, Buurtzorg Jong).

Jury en prototypes
De jury bestond uit: Frits van Merode (Raad van Bestuur Maastricht UMC+), Pieter Kubben (coördinator eHealth en voorzitter jury), Mark Brabander (patiënt), Monique Goebbels (ABN AMRO) en Abel Blaauw (Albert Heijn).

Tien prototypes zijn in het weekend uitgewerkt. Naast de prijswinnaars is er tevens hard gewerkt aan de volgende digitale zorgoplossingen:
• Digitale vragenlijst om risico op zwangerschapsvergiftiging vast te stellen
• Online agenda en dagboek voor afspraken en time management voor chronisch zieken
• Facebook game voor ondersteuning bij afvallen
• Interactieve tijdlijn met informatie, afspraken en medicatietimer voor IVF patiënten
• Telefoon- en profielgids waarin alle medewerkers van het Maastricht UMC+ te vinden zijn
• App met instructies om zelf hechtingen te verwijderen
• App waarmee je via een zelfgemaakte foto van een huidaandoening kunt vaststellen wat er aan de hand is.

Bron: Maastricht UMC+